Dragobetele, sărbătoarea românească a iubirii este celebrată în toate colțurile țării, în fiecare an pe data de 24 februarie. După varianta împrumutată, Dragobetele este încă o ocazie minunată pentru a celebra sentimentele alături de persoana iubită. În tradiția românească, sărbătoarea Dragobetelui este asociată atât cu sentimentele de iubire cât și cu sfârșitul iernii și vestirea primăverii când pasările se adună și încep să își construiască noile cuiburi. Se spune că păsările care nu își găseau perechea în această zi, rămâneau sigure până anul următor de Dragobete. Asemeni păsărilor, fetele și băieții se întâlneau pentru a se îndrăgosti și peste tot se auzea „Dragobetele sărută fetele!„.
În credința românească, Dragobetele este fiul Babei Dochia, un tânăr voinic, și frumos care li se arata tinerilor în vis și îi învăța tainele iubirii. În această zi, se spune că fetele și băieții logodiți trebuie să respecte tradițiile și să-și arate afecțiunea reciprocă. Tot de Dragobete, se crede că tinerii își pot alege partenerul de viață, iar îndrăgostiții își pot dezvălui sentimentele într-un loc special, numit „Colțarul Dragostei”.
În România, datele de celebrare a sărbătorii de Dragobete variază în funcție de regiune între 24 februarie şi 28 februarie, 1 martie şi 25 martie. Tot în funcție de regiune, Dragobetele mai poartă numele de „Cap de primăvară”, „Năvalnicul”, „Ioan Dragobete”, „Sântion de primăvară”, „Drăgostiţele”, și „Logodna sau însoţitul păserilor”.
Dragobetele, sărbătoarea românească a iubirii, vine la pachet cu superstiții fascinante care îmbogățesc tradițiile acestei zile. Fetele își spălau părul cu apă de zăpadă topită pentru a rămâne frumoase și sănătoase pe tot parcursul anului. Se credea că această practică avea puterea de a le face și mai frumoase și mai remarcate de către băieți.
Tot în această zi, se spune că băieții fură flori pentru a-și arăta intențiile romantice față de fetele pe care le admiră. Gestul lor romantic este privit cu simpatie și se traduce prin ceea ce astăzi numim, dragoste la prima vedere.
Conform tradiției, sărutul unei fete în ziua de Dragobete aduce noroc în dragoste. Acest gest simbolic este considerat un început al unei relații fericite de iubire. Se crede că mersul pe iarbă în ziua de Dragobete aduce prosperitate familiei și asigură o viață fericită pentru membrii acesteia.
Pentru a preveni certurile și neînțelegerile în cuplu, se spune că ar trebui să ascunzi cuțitul în această zi. Acest gest ar simboliza evitarea disputelor și menținerea armoniei în relație.
Oricare ar fi datinile și obiceiurile din străbuni ale acestei sărbători, ea trebuie celebrată cu iubire și bucurie alături de persoana iubită.
Cum puteți petrece ziua de Dragobete alături de persoana iubită
Cină romantică: Organizați o cină romantică acasă, la lumina lumânărilor sau la un restaurant. Dacă sunteți la prima întâlnire, optați pentru un restaurant intim, un loc confortabil, cu lumină difuză și mâncare senzațională. Dacă vă place atmosferă intimă de acasă și vă place să gătiți, o cină romantică pregătita acasă și savurată la lumina lumânărilor este doza maximă de romantism.
Indiferent de locul ales, pentru ca prima întâlnire să fie una specială, asigurați-vă că nu uitați de flori. Comandați online un buchet de trandafiri care să ajungă de preferat după primul fel de mâncare când atmosfera s-a mai destins!
Excursie la munte sau la mare: Dacă vremea permite, planificați o excursie la munte sau la mare pentru a vă bucura de peisaje frumoase și de compania reciprocă. La o primă întâlnire puteți merge într-o drumeție de iarnă sau o plimbare lungă pe malul mării, urmata de o cafea fierbinte sau un pahar cu vin.
Plimbări și picnic în natură: Dragobetele este o zi ideală pentru plimbări în aer liber, admirând împreună frumusețea naturii care se trezește la viață. Dacă vremea rece nu este o problemă, ați putea lua în considerare să mergeți la un picnic. Împachetați un coș plin cu gustări, băuturi și desigur florile preferate. Întindeți o pătură într-un pădure sau în parc și admirați frumusețea naturii. Florile sunt un mod fermecător de a încheia prima întâlnire romantică, iar florile de primăvară se numără printre cele mai inspirate alegeri.
Ateliere pentru pasiuni comune: Alegeți să vă înscrieți împreună la un atelier sau curs care vă pasionează pe amândoi. Fie că este vorba de gătit, pictură, bricolaj sau dans, veți crea amintiri de neuitat.
Film romantic: Aveți nevoie de o idee simplă pentru prima întâlnire? Mergeți la film și alegeți, de preferat o comedie romantică.
Idei de cadouri de Dragobete
Buchet de flori: Alegeți flori care simbolizează dragostea, precum trandafiri roșii, alb sau roz. Optați pentru o florarie online care să livreze oriunde și oricând.
Bijuterii personalizate: Un colier sau o brățară personalizată cu inițiala sau o dată specială poate fi un cadou unic.
Experiențe: Cadourile precum o zi la spa, un weekend la o pensiune de vis sau bilete la un concert, aduc bucurie și emoții.
Concentrați-vă pe experiențele comune care vă permit să vă conectați în mod autentic prin activități distractive, conversații vesele și creative. Pentru o doza perfectă de romantism, adaugați un buchet cu florile preferate care să poată fi livrat oriunde și oricând.
Sărbătoarea zilei de Dragobete nu înseamnă doar iubirea dintre doi oameni, ci și legătura specială dintre prieteni și familie. Indiferent de alegerea făcută, important este să aduceți un zâmbet pe fața celor dragi în această zi dedicată sentimentelor pure și frumoase, iar florile rămân cea mai bună modalitate de a-i răsfăța pe cei dragi!