În contextul Zilei Mondiale a Somnului 2024, Asociația Credu organizează conferința “Alegeri sănătoase: Somnul” dedicată informării și educării privind importanța somnului pentru sănătatea noastră fizică și mintală. Evenimentul este parte integrantă a Brain Awareness Week 2024 și are ca obiectiv atragerea atenției asupra beneficiilor unui somn sănătos și a problemelor legate de tulburările de somn.
În cadrul acestei conferințe, specialiști în domeniul medical și de sănătate au susținut prezentări pentru a evidenția impactul somnului asupra sănătății și importanța conștientizării acestuia: sănătatea creierului, tulburările de somn, impactul tehnologiei moderne asupra somnului, tehnici practice de îmbunătățire a calității somnului etc.
Impactul unui somn de calitate asupra sănătății noastre mintale și fizice este semnificativ. Lipsa somnului poate avea consecințe grave asupra sănătății noastre fizice, inclusiv reducerea capacității cognitive, scăderea imunității și creșterea riscului de afecțiuni precum hipertensiunea arterială, bolile de inimă și diabetul. De asemenea, cercetările au evidențiat impactul negativ al unui somn prost asupra sănătății mintale și a stării noastre de bine. Un somn insuficient poate duce la dificultăți în gestionarea emoțiilor, controlul impulsurilor și menținerea unei perspective pozitive, contribuind la creșterea nivelului de anxietate și la apariția sau agravarea simptomelor depresiei.
“Ne petrecem aproape o treime din viață dormind și asta ne ajută să ne păstrăm sănătatea fizică și mentală.”, menționează Conf. Dr. Cristina Panea, Sef Clinică Neurologie Spitalul Universitar de Urgență Elias, Director Departament Neuroștiințe Clinice Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” București. “Tulburările somnului afectează, la nivel mondial, peste 50% din populație dar sunt, din păcate, ignorate în Romania atât de către pacienți, de către corpul medical (insuficient dotat pentru a le diagnostica), cât și de către autoritățile coordonatoare (insuficient sensibilizate asupra problemei). Consecințele pot fi dezastruoase: suferință și chiar pierderea vieții, scăderea randamentului profesional, afectarea vieții sociale, distrugerea familiei, costuri materiale semnificative generate de productivitate scazută, îngrijiri medicale, etc. Stă în puterea fiecăruia dintre noi să contribuie la rezolvarea acestei probleme de sănătate.
Cei care se simt afectați (somn neodihnitor sau întrerupt, agitat, cu coșmaruri, cu sforăit sau respirație neregulată, somnolență în timpul zilei sau pur și simplu oboseală excesivă) trebuie să afle că se pot adresa medicului de familie. Acestuia, excedat de obligațiile administrative și bolile cronice de care este obligat să se ocupe, nu-i putem cere să diagnosticheze tulburările de somn, ci numai să îndrume pacientul către neurolog (care prin pregatirea de specialitate deține cunoștințele necesare) sau către pneumolog (în cazul suspiciunii de apnee de somn). Cazurile selectate pot beneficia de investigații de specialitate în acele puține centre dotate pentru diagnostic specific.”, mai adaugă doamna conf. Panea.
Medicul psihiatru Mihai Bran, cofondator al platformei digitale de sănătate și wellbeing, Hilio, subliniază: “Somnul este un pilon important al unui stil de viață sănătatos și al unei sanătăți mintale optime. Adesea neglijăm cantitatea sau calitatea somnului fără să cunoaștem ce repercursiuni importante asupra sănătății fizice dar și psihice poate avea. Observ în practica mea psihiatrică din ce în ce mai multe persoane cu tulburări de somn care fie sunt simptome asociate unor tulburări psihice precum depresia, burnout-ul, tulburările de anxietate sau tulburările psihotice, fie sunt indicatorul unui stil de viață dezorganizat.”
Somnul constituie o componentă esențială a bunăstării noastre, contribuind la menținerea unei vieți echilibrate și fericite. Cu toate că nevoile individuale de somn pot varia, specialiștii recomandă în mod obișnuit un interval de 7-9 ore de somn pe noapte pentru adulți, 11-13 ore pentru copii între 3-5 ani, 9-12 ore pentru școlari și 8-10 ore pentru adolescenți.
Somnul este un aspect crucial al sănătății generale și al bunăstării noastre mentale și fizice. Pentru pacienții cu afecțiuni neurologice, importanța somnului este amplificată, deoarece acesta poate avea un impact semnificativ asupra evoluției bolii lor și a calității vieții. Aceștia întâmpină adesea dificultăți în obținerea unui somn odihnitor, dificultăți care pot fi cauzate de factori multipli, inclusiv durerea cronică, tulburările de mișcare, disfuncțiile cognitive sau efectele secundare ale medicamentelor. Mai mult decât atât, unele afecțiuni neurologice în sine, cum ar fi epilepsia sau boala Parkinson, pot afecta direct calitatea și durata somnului. Evenimentele precum Ziua Mondială a Somnului sunt o oportunitate deosebită de a educa oamenii despre importanța somnului și pentru a promova practici sănătoase de somn.
„Ca pacient cu afecțiuni neurologice, mă confrunt cu tulburări legate de somn. Sunt conștientă că somnul a devenit o mare problemă în viața mea. Menținerea și durata lui scurtă sunt o obișnuință de ani de zile. Oboseala cronică afectează în mod negativ starea mea de sănătate fizică și mintală și invers. A devenit un cerc vicios. Zi de zi resimt frustrare că nu pot gestiona problemele legate de somn, nu sunt eficientă, îmi afectează relațiile cu familia, activitățile casnice și calitatea în general a vieții.„, menționează Cristina Vlădău, pacient cu tulburări de somn.
“În calitate de președinte al Asociației Credu și profesor universitar, am văzut impactul profund pe care îl poate avea educația timpurie în sănătate.”, menționează Oana Voicu, președintele asociației și cadru asociat la Universitatea București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, unde predă cursul de ‘Comunicare pentru sănătate’. „Gestionarea sănătății noastre începe cu gestiunea somnului și este crucial ca această învățare să înceapă de la o vârstă fragedă. Copiii trebuie să fie învățați să își asculte corpul, să recunoască semnele de oboseală și să își prioritizeze odihna pentru a-și menține sănătatea pe termen lung. La Asociația Credu, dezvoltăm povestiri și lecții educative pentru a îndruma și educa atât pe cei mici, cât și pe adulți, despre importanța unui somn odihnitor și al unui stil de viață sănătos. ‘Detectivii Sănătății’ face parte din Programul Național de Educație în Sănătate Alegeri Sănătoase, proiect pentru copiii de 5-13 ani ce poate fi implementat și în Școala Altfel.”
În lumina acestor aspecte, Asociația Credu încurajează o mai mare conștientizare și educație cu privire la importanța somnului și la modalitățile de îmbunătățire a calității acestuia. Eforturile tuturor trebuie să vizeze promovarea unor practici sănătoase de somn și să susțină adoptarea unui stil de viață echilibrat, care să includă prioritizarea odihnei.
Despre Brain Awareness Week (11-17 martie 2024):
Brain Awareness Week este o campanie care se desfășoară la nivel mondial în vederea conștientizării sănătății creierului și mai ales de a veni în sprijinul cercetării și pentru științei creierului. În fiecare martie, participanții găzduiesc activități diverse, care împărtășesc informații despre creier și impactul pe care știința creierului îl are asupra vieții noastre de zi cu zi.
Ziua Mondială a Somnului (15 martie 2024):
Ziua Mondială a Somnului promovează conștientizarea importanței obiceiurilor sănătoase de somn pentru bunăstarea generală. Scopul acestei zile este de a crește gradul de conștientizare cu privire la beneficiile unui somn adecvat, de a evidenția impactul negativ al tulburărilor de somn asupra sănătății, educației și vieții sociale și de a promova managementul și prevenirea tulburărilor de somn.
Despre Asociația Credu:
Asociația Credu este o organizație non-profit dedicată promovării educației în ceea ce privește sănătătea. Scopul nostru este de a informa și de a educa publicul larg despre importanța adoptării unui stil de viață sănătos și prevenirea bolilor. www.credu.ro