noiembrie 25, 2024
Cât de gravă este boala arterială periferică și cum se manifestă?

Boala arterială periferică este o afecțiune a sistemului circulator caracterizată prin îngustarea arterelor și reducerea fluxului sangvin la nivelul membrelor.

Chiar dacă această boală poate afecta atât brațele cât și picioarele, cel mai des boala arterială periferică se dezvoltă la nivelul membrelor inferioare unde poate prezenta anumite simptome specifice.

Cum se manifestă boala arterială periferică

În multe cazuri, boala arterială periferică poate fi asimptomatică, ceea ce înseamnă că persoanele afectate nu prezintă un semn sau un simptom specific. Cu toate acestea, există însă și cazuri când afecțiunea se poate manifesta prin durere la nivelul picioarelor sau crampe.

Durerea poate varia în intensitate, aceasta putând fi ușoară sau severă și tinde să dispară după câteva minute de odihnă. Mai mult decât atât, în unele cazuri ambele picioare pot fi afectate în același timp însă doar unul dintre ele va avea un nivel mai ridicat de durere.

Alte simptome prin care se poate manifesta boala arterială periferică includ:

  • Pierderea părului de pe picioare;
  • Stare de amorțeală sau slăbiciune la nivelul membrelor inferioare;
  • Unghii casante;
  • Răni deschise sau ulcerații care nu se vindecă, apărute pe tălpi și pe picioare;
  • Modificări ale culorii pielii;
  • Disfuncție erectilă în cazul persoanelor de gen masculin;
  • Pierderea masei musculare la nivelul picioarelor.

Prezența simptomelor menționate mai sus necesită investigații medicale specializate pentru a determina existența bolii și severitatea acesteia. Mai mult decât atât, trebuie menționat că aceste simptome tind să se dezvolte lent, pe o perioadă mai lungă de timp. Ca urmare, simptomele apărute brusc sau care se agravează rapid pot reprezenta o problemă mult mai severă, motiv pentru care este necesară o intervenție medicală cât mai rapidă.

Cât de gravă este boala arteriala periferică?

Boala arterială periferică face parte din grupul bolilor cardiovasculare, grup care reprezintă principala cauză de deces la nivel global conform Organizației Mondiale a Sănătății [1].

Pe lângă faptul că această afecțiune este cauzată de cele mai multe ori de ateroscleroză (depunerea de grăsimi pe pereții vaselor de sânge), boala arterială periferică mai poate avea ca factori de risc si alte probleme de sănătate cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul zaharat tip 1 și 2, nivelul ridicat de colesterol etc.

Dacă boala arterială periferică nu este tratată corect și la timp prin desfundarea vaselor de sânge la picioare de exemplu, procesul de ateroscleroză poate duce la probleme severe sau chiar fatale odată cu trecerea timpului, cum ar fi:

Boala coronariană

Depunerile de grăsimi pe pereții vaselor sangvine periferice pot afecta și alte zone ale corpului cum ar fi arterele coronare care aprovizionează inima cu sânge.

Fie că este vorba de ruperea unei depuneri de grăsimi de la locul ei inițial și mișcarea acesteia prin sistemul circulator până blochează o arteră importantă sau simpla creștere a riscului de îngustare al altor artere, persoanele care suferă de boală arterială periferică au un risc mai ridicat și de:

  • Boală coronariană;
  • Accident vascular cerebral;
  • Infarct miocardic;
  • Angină pectorală.

Ischemie a membrelor inferioare

Dacă circulația sangvină către picioare este întreruptă semnificativ atunci se poate dezvolta ischemia critică a membrelor inferioare, o complicație extrem de severă care poate fi greu de tratat.

Aceasta se poate manifesta prin durere severă sub formă de arsură care persistă și în momentele de odihnă, modificări ale pielii și ulcerații care nu se vindecă, printre multe altele.

În cazul acestei complicații angioplastia sau bypassul pot fi recomandate pentru a trata problema. Cu toate acestea, opțiunile menționate nu pot garanta succesul tratamentului, ceea ce înseamnă o posibilă nevoie de amputare în anumite cazuri.

Toți acești factori și mulți alții fac ca boala arterială periferică să reprezinte o afecțiune foarte gravă mai ales dacă este lăsată netratată. Dacă prezinți dureri frecvente la nivelul membrelor inferioare care nu pot explicate, atunci apelează la o consultație medicală specializată pentru a determina cauza durerilor și tratamentul corespunzător.

Referințe:

  1. “Cardiovascular Diseases (Cvds).” World Health Organization, World Health Organization, 11 June 2021, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cardiovascular-diseases-(cvds). 

Source

Comunicat de presa

Advertorial