ianuarie 18, 2025
Auditul energetic industrial in Romania – ce trebuie sa faci ca sa respecti legea

Pentru cei care detin sau gestioneaza afaceri mari in Romania, exista mai multe obligatii de ordin legal care trebuie respectate. Doar prin intermediul respectarii acestor obligatii, activitatea firmelor poate fi desfasurata fara probleme de ordin juridic. Scopul masurilor impuse de autoritati este unul multiplu. Unele dintre masuri vizeaza taxarea si impozitarea corecta a veniturilor, in vreme ce altele se concentreaza pe gestionarea eficienta a resurselor energetice.

Din cea de-a doua categorie face parte conceptul de audit energetic industrial. Acesta este reglementat prin legea numarul 121 din 2014, privind eficienta energetica. Inspirata de Directivele Europene din domeniu, legea vizeaza efectuarea unei verificari periodice de catre marii consumatori de energie, pentru a evalua si imbunatati eficienta energetica a activitatilor pe care le desfasoara companiile. Iata ce trebuie sa faci pentru a fi in conformitate cu standardele legale.

Audit energetic industrial in Romania, pas cu pas

Pasul 1 – identificarea obligatiilor

Conform legii, companiile la al caror sediu se consuma anual echivalentul a minimum 1.000 de tone petrol trebuie sa efectueze la fiecare patru ani o astfel de verificare. Asadar, auditul se adreseaza indeosebi firmelor mari. Dupa ce ai verificat daca firma ta se incadreaza in randul celor obligate sa efectueze auditul, trebuie sa stabilesti si perioada in care va fi efectuata verificarea.

Pasul 2 – selectarea unui auditor autorizat de catre ANRE

Nu oricine poate efectua un audit energetic industrial. Este necesar sa apelezi la o persoana fizica sau juridica autorizata de catre ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei). De asemenea, recomandarea expertilor este sa colaborezi cu profesionisti experimentati, al caror portofoliu include si firme de renume din tara, precum compania ELSACO.ro, care ofera astfel de servicii de multi ani pe piata din Romania.

Pasul 3 – planificarea si implementarea auditului

Dupa selectarea auditorului, se stabileste calendarul de audit impreuna cu acesta, iar apoi trebuie sa furnizezi datele relevante cu privire la consumul de energie in precedentii trei ani calendaristici. 

Pasul 4 – evaluarea eficientei energetice si identificarea masurilor

Pe langa datele pe care le oferi auditorului, acesta va trebui sa se deplaseze si la sediul firmei tale pentru a evalua potentialele vulnerabilitati ale sediului, din punct de vedere al consumului de energie. El va identifica toate zonele cu potential de imbunatatire si va elabora un raport care va include propuneri cu privire la imbunatatirea eficientei energetice.

Pasul 5 – implementarea masurilor si raportarea catre autoritati

In final, ai obligatia de a elabora un plan de implementare, in functie de recomandariel auditului. Apoi, trebuie sa te asiguri ca masurile sunt implementate corect si ca respecta planul stabilit. Totodata, rapoartele de audit trebuie, in mod obligatoriu, sa fie furnizate autoritatilor competente, pentru ca acestea sa fie notificate cu privire la faptul ca ai bifat obligatia de a realiza auditul.

Asadar, acestea sunt cele mai importante etape ale procesului de audit energetic industrial in Romania. Cum verificarea este una periodica, pasii trebuie respectati in mod periodic, in conformitate cu prevederile legale. Asigura-te ca respecti toate aceste etape, deoarece auditul are beneficii importante si pentru compania ta, prin reducerea consumului de energie. 

Source

Comunicat de presa

Advertorial