ianuarie 18, 2025
3. Metode moderne de predare - Novakid

Într-un peisaj educațional în continuă evoluție, tehnicile eficiente de predare și învățare sunt mai importante decât oricând. Dovadă este și raportul „Indicatori naționali pentru dezvoltare durabilă – Orizont 2030”, care scoate la iveală că în România se înregistrează un nivel de 2 ori mai mare al tinerilor care au cunoștințe reduse la disciplinele școlare principale (citit, științe și matematică), comparativ cu media UE din perioada 2009-2018.

Efectele acestei realități triste se fac simțite mai ales în contextul discuțiilor despre Evaluarea Națională și Bacalaureat, unde 25,6% dintre elevii de clasa a VIII-a au obținut medii sub 5, iar 21,8% dintre candidații din clasa a XII-a au fost declarați respinși. În consecință, metodele tradiționale – bazate în mare parte pe memorarea mecanică – sunt astăzi din ce în ce mai dezbătute, întrucât nu încurajează suficient de mult gândirea critică.

Avantajele unei metodologii moderne

Platforma Novakid revitalizează cadrul educațional din România, oferind elevilor un mediu de studiu inovator. Fiind o școală ESL (de engleză ca limbă secundară) de top pentru copii, folosește metodologii moderne și prioritizează caracteristicile individuale ale cursanților, sprijinind participarea activă.

Printre tehnicile de predare și învățare recomandate de Elena Campanella, Director al Corpului Profesoral Novakid, se numără:

  • Învățarea interactivă – implică elevii în activități, jocuri și scenarii din viața reală, învăluind studiul în plăcere și, de asemenea, sporind buna înțelegere și motivația pentru a dobândi noi cunoștințe;
  • Gamificarea – combină elementele de joc cu educația, îmbunătățind învățarea prin adăugarea unei componente interactive și personalizate;
  • Feedback-ul individual – această abordare personalizată ajută la identificarea domeniilor specifice care trebuie revizuite și încurajează progresul continuu;
  • Utilizarea tehnologiei – inteligența artificială avansată permite urmărirea performanțelor cursanților și adaptarea lecțiilor în consecință. Astfel, fiecare copil primește la Novakid o experiență de învățare unică, potrivită ritmului și stilului său;
  • Mediu de învățare flexibil – Novakid pune la dispoziție un mediu educațional ce poate fi accesat de oriunde, sprijinindu-i pe juniori să învețe în propriul ritm și după propriul program. Această flexibilitate este deosebit de benefică pentru echilibrarea sarcinilor școlare cu alte activități;
  • Concentrarea pe gândirea critică și dezvoltarea abilităților soft – Novakid promovează gândirea critică și abilitățile soft, încurajând elevii să pună întrebări, să se angajeze în discuții și să rezolve problemele în mod creativ. Prin această metodă, este favorizată o înțelegere mai profundă a subiectului;
  • Construirea unei comunități – accesul la o rețea de susținere oferă elevilor oportunitatea de a împărtăși experiențe, de a colabora la proiecte și de a se motiva reciproc. Prin introducerea sesiunilor de vorbire în grup, Novakid promovează învățarea colaborativă și sentimentul de apartenență, în timp ce ajută cursanții să-și îmbunătățească abilitățile de vorbire.

Eficiența, oglindită prin creșterea bazei de clienți

Productivitatea tehnicilor amintite anterior este ilustrată și prin propunerile Ministerului Educației din iunie 2024, venite ca răspuns la rezultatele slabe ale școlarilor la testările PISA, componenta „gândire creativă”. Direcțiile de acțiune pentru unitățile de învățământ includeau învățarea prin investigație, cea pe bază de proiecte sau prin joc, precum și folosirea tehnologiei sau oferirea de feedback constant și constructiv.

Eficiența metodologiei Novakid este oglindită, de asemenea, și prin creșterea bazei de clienți. Concret, doar în 2024, 11,7% dintre utilizatori s-au alăturat ca urmare a recomandărilor primite, segmentul în cauză crescând cu 10% comparativ cu anul precedent.

Impactul pozitiv al lecțiilor Novakid este observabil în video-ul următor, ce surprinde progresul pe care îl pot face cursanții după doar 6 luni:

Sesiunile practice, o reală necesitate

Pe lângă metodele adoptate pentru transmiterea informațiilor, cele care vizează transpunerea în realitate sunt la fel de esențiale, iar elevii sunt conștienți de asta. Conform unui studiu Up Generation, aproape trei sferturi dintre tinerii români (72%) îşi doresc programe de învăţare bazate pe exemple practice, exerciţii şi scenarii reale de viaţă. Mai mult decât atât, conform unui sondaj Novakid, 48% dintre părinți solicită deopotrivă mai multe sesiuni practice pentru copii.

Pentru a răspunde acestei nevoi, școala de engleză online a lansat World Kids Academy, dedicat atât categoriei de vârstă 4-12 ani, cât și 13-17 ani. Luând forma unor sesiuni de practică în grup, cu maximum 6 participanți din diverse țări, conceptul este menit să sporească implicarea voluntară în conversații și să îmbunătățească încrederea copiilor în abilitățile lor lingvistice. În acest fel, cursanții se bucură de noi oportunități de conectare, învățare, implicare și dezvoltare, dar au acces și la un spațiu ce amplifică motivarea, fiind lipsit de bariere, note sau clasicele teme.

La doar 4 luni de la lansarea oficială a World Kids Academy, impactul este unul considerabil. Au fost susținute deja 3.000 de sesiuni cu 13.500 de studenți din întreaga lume, în cadrul cărora vorbirea limbii engleze a devenit mai plăcută și distractivă, iar sentimentul de apartenență la comunitate a deschis uși către noi prietenii. Costul lunar al acestor ateliere este de 169 RON, iar mai multe detalii despre structură pot fi găsite aici.

Despre Novakid

Novakid este o platformă ESL (de învățare a englezei ca limbă secundară) pentru copii. Bazându-se pe învățarea prin jocuri, Novakid duce studiul online la nivelul următor.

Metodologia include formate de învățare individuală, de grup și de auto-învățare, în funcție de nevoile cursanților. Elevii asimilează limba engleză prin jocuri captivante și distractive, atât în timpul lecțiilor cu profesorul, cât și în afara lor. Mediul online permite învățarea în propriul ritm și în confortul propriei locuințe, făcând educația calitativă accesibilă tuturor.

Curriculumul este aliniat cerințelor din Cadrul European Comun de Referință pentru Limbi (CEFR) și include cele mai recente metode, cum ar fi abordarea comunicațională, CLIL și gamificarea, combinate cu o varietate de soluții de inteligență artificială, recunoaștere vocală și vizualizare 3D.