noiembrie 22, 2024
Contribuția rezerviștilor voluntari la egalitatea de gen în armata României

A fi „Rezervist Voluntar” în Armata României este mai mult decât o simplă alegere personală ‒ este o modalitate prin care fiecare dintre noi putem contribui la schimbarea mentalităților și la promovarea egalității de gen în cadrul forțelor armate. Implicarea femeilor în rezerva voluntară reprezintă un pas esențial către atingerea acestui obiectiv și spre crearea unei instituții militare mai diverse și mai incluzive.

Înscrierea în rezerva voluntară este permisă atât bărbaților, cât și femeilor cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani pentru cei care optează pentru cadre militare rezerviști voluntari (ofițeri, subofițeri, maiștri militari) respectiv între 18 și 50 de ani pentru cei care optează pentru soldați și gradați rezerviști voluntari. Acest lucru oferă oportunități egale pentru participarea activă în serviciul militar și promovează principiul egalității de șanse între sexe.

Antrenamentele periodice la care participă rezerviștii voluntari sunt esențiale nu doar pentru menținerea abilităților militare, ci și pentru consolidarea disciplinei tactice și a cunoștințelor operaționale. Astfel, fiecare rezervist voluntar, indiferent de gen, este pregătit să răspundă eficient în situații de urgență, criză sau de conflict armat.

În plus, implicația femeilor în rezerva voluntară servește ca exemplu și sursă de inspirație pentru tinerii și tinerele care își doresc să urmeze această cale. Prin demonstrarea abilităților în cadrul armatei, femeile, în calitate de rezervist voluntar contribuie la eliminarea stereotipurilor de gen și la deschiderea unor noi oportunități pentru femeile din România.

Având în vedere avantajele financiare și de carieră oferite rezerviștilor voluntari, inclusiv remunerație, drepturi de echipare și posibilitatea de a urma cursuri gratuite de formare profesională, participarea femeilor în acest program devine și mai atractivă și mai benefică pentru promovarea egalității de gen în cadrul forțelor armate.

În concluzie, apreciem că implicarea femeilor în rezerva voluntară a Armatei României reprezintă un pas important către construirea unei instituții militare mai echitabile și mai incluzive. Prin contribuția lor, femeile nu doar că au un aport semnificativ la apărarea națională, dar și inspiră și facilitează schimbări pozitive în mentalitățile și percepțiile despre rolurile de gen în societatea românească.

„Rezerviștii Voluntari au ocazia de a influența schimbarea și de a contribui la modernizarea și diversificarea forțelor armate. Greutatea crește cu fiecare dintre noi care se încarcă cu idei, gânduri, sentimente, chiar, emoții, concepte pe care le împărtășim cu noii noștri colegi. Prin participare activă, putem deveni modele și surse de inspirație pentru generațiile viitoare. Noi, cei care suntem încă de la început în acest program dedicat REZERVIȘTILOR VOLUNTARI, ne dorim să arătăm că putem să schimbăm mentalități și contăm prin evoluția generațiilor care vin.”, Adriana BRUMARU – Vicepreședinte Asociația Ofițerilor în Rezervă din România.

Mai multe detalii despre beneficii și ce trebuie să faci ca să devii rezervist voluntar găsiți aici – https://aorr.org.ro/.

Source

Comunicat de presa

Advertorial