mai 9, 2025
featuredimage_wp

O informație extrem de interesantă a făcut poate prea puține valuri în spațiul public din România: într-o pădure cu vegetație foarte deasă din județul Neamț a fost identificată o cetate veche de circa 5.000 de ani!

Această descoperire arheologică remarcabilă are potențialul de a aduce noi informații valoroase despre o perioadă importantă din istoria umanității – intervalul de tranziție de la Neolitic la Epoca Bronzului.

Conform experților, această cetate a avut rolul unei structuri de apărare într-o perioadă de schimbări sociale importante. În jurul anului 3000 î.Hr., oamenii marcau noi progrese în dezvoltarea socială, iar comunitățile integrau noi cunoștințe și obiceiuri.

Ne referim practic la o perioadă despre care există puține date, iar orice vestigii arheologice de acest fel oferă noi piese într-un puzzle ce ține de istoria identității și moștenirii culturale a oamenilor actuali.

Tehnologia de ultimă generație, folosită acum în cercetările arheologice

Vechea cetate a fost identificată cu ajutorul tehnologiei folosite pentru căutările de temple Maya din America Centrală și de temple khmere din Asia de Sud Est. S-au utilizat drone echipate cu tehnologie LiDAR (light detection and ranging), tehnică ce presupune emiterea de impulsuri laser pentru a crea modele de teren cu rezoluție înaltă.

Mai mult decât atât, tehnologia de ultimă generație este folosită pentru a cerceta și mai atent toate detaliile ruinelor descoperite. Scanările LiDAR au dezvăluit detalii impresionante ale fortificației, după cum a subliniat Vasile Diaconu, afiliat al Complexului Muzeal Județean Neamț și cel care a condus acest studiu.

Arheologul român este de părere că progresul științific poate să fie de mare ajutor în asemenea cercetări. „Datorită tehnologiei actuale și folosind scanări LiDAR, am reușit să obțin o imagine fidelă a unei fortificații vechi de aproape 5000 de ani”, a subliniat Vasile Diaconu.

De altfel, siturile arheologice sunt supuse mai nou unor tehnici moderne de analizare a tuturor elementelor de interes. În acest fel, nu numai că sunt descoperite noi piese de importanță istorică, dar sunt colectate date avansate și rezultă informații care în trecut erau imposibil de obținut cu exactitate, cel mult doar intuite.

Arheologii consideră că vor fi scoase la lumină multe noi situri acum ascunse, proces care se va consemna pe măsură ce instrumentele de scanare se vor îmbunătăți și costurile vor deveni mai ușor de gestionat. În prezent, deși unele tehnologii există în sine, pot fi greu de utilizat din cauza lipsei de fonduri alocate pentru cercetare.

Conform Earth.com, fiecare nouă locație de importanță arheologică descoperită în viitor ne poate lărgi perspectiva asupra modului în care oamenii au prosperat în climate sau peisaje dificile. Se pot afla date avansate chiar despre originile ierarhiilor sociale, ale rețelelor comerciale și ale practicilor culturale.

Istoria veche, ca parte a culturii moderne

Dincolo de lucrările științifice, în spațiul public se observă un interes major pentru creațiile care împletesc ficțiunea cu istoria, eventual nuanțează evenimente reale și adaugă o latură dramatică. Este cazul unor lucrări literare și mai ales a scenariilor de film și pentru seriale de televiziune. Exodus: Gods and Kings (2014), Troy (2004), Clash of the Titans (2010), The Scorpion King (2002) reprezintă producții cinematografice care plasează acțiunea cu mii de ani în urmă.

Pentru pasionații de jocuri video, există de asemenea titluri care creează un mix de istorie și mituri, permițând o interacțiune mai puternică prin implicarea jucătorului în acțiune. Un bun exemplu este jocul video Total War: Pharaoh (2023), plasat temporal în Epoca Bronzului, în timpul colapsului civilizațiilor din Orientul Apropiat. Un alt titlu demn de menționat este Children of the Nile (2004), inspirat din Egiptul Antic.

Domeniul online casino este segmentul de divertisment digital care folosește aceeași perspectivă de timp, cu mai mult accent pe Antichitate. Doar în cursul anului trecut au fost lansate Ancient Tumble de la Relax Gaming și Fortune Fortress de la Realistic Games, sloturi disponibile cu mize reale, precum și în variantă de pacanele gratis la unele cazinouri. Desigur, la ora actuală există multe alte sloturi video cu această tematică.

Detalii interesante despre cetatea descoperită în România

Cetatea veche de 5.000 de ani, recent descoperită în țara noastră, oferă date despre organizarea socială timpurie din Neoliticul târziu. O astfel de zonă fortificată într-un teren accidentat, în mijlocul pădurii, reflectă o gândire strategică care depășește nevoile de supraviețuire de bază, remarcă experții. Astfel, se observă sofisticarea neașteptată a societăților antice.

Despre structura descoperită în județul Neamț se crede că ar fi putut servi drept nod comercial sau refugiu în timpul tensiunilor regionale. „Scanările LiDAR au arătat că majoritatea siturilor fortificate erau situate în zone înalte, aveau o vizibilitate bună și erau întărite cu șanțuri și chiar movile de pământ pentru a le crește capacitatea defensivă”, a mai spus arheologul ce a condus procesul de studiere a cetății.

Lasă un răspuns