ianuarie 18, 2025
side-view-woman-cleaning-wall

Vopseaua pereților are o influență semnificativă asupra aspectului unei încăperi. Este elementul care contribuie la crearea unui ambient confortabil și adaptat preferințelor personale. De asemenea, în funcție de nuanța aleasă, poate impacta efectul vizual. Spre exemplu, în cazul clădirilor de mici dimensiuni, o culoare neutră sau deschisă poate da senzația de spațiu.

Ești gata să conferi pereților un design deosebit? Mai întâi de toate trebuie să alegi tipul de vopsea lavabilă. Câteva sfaturi de achiziție, dar și trucuri eficiente pentru aplicare poți descoperi în rândurile de mai jos.

Tipuri de vopsea și ce să alegi în funcție de finisajul pereților

Nu te-ai hotărât încă în privința paletei cromatice pentru interior? Culoarea pereților poate influența semnificativ starea de spirit a celor din încăpere, așa că alegerea finală trebuie făcută cu multă atenție.

Există mai multe tipuri de vopsea pe piață, fiecare cu specificații și avantaje diferite. Iată doar câteva dintre ele:

  • Vopsea pe bază de apă (latex) – Este una dintre cele mai utilizate soluții pentru locuințe, tocmai datorită caracteristicilor pe care le prezintă. Se aplică foarte ușor și oferă un strat de acoperire destul de mare. În cazul în care apar pete inestetice sau urme de murdărie la nivelul pereților, poate fi curățată cu apă și săpun.
  • Vopsea pe bază de ulei (alchidică) – Se folosește cu precădere în zonele expuse factorilor de uzură și degradare, mai cu seamă în jurul ușilor sau ferestrelor. Este indicată și pentru recondiționarea pieselor vechi de mobilier. Poate fi aplicată inclusiv pe suprafețele metalice, din oțel sau zinc. Pentru a nu forma bule, trebuie amestecată foarte bine înainte.
  • Vopsea decorativă interior – Disponibilă în diverse texturi, cum ar fi vopseaua metalizată sau cu efect satinat. Este utilizată pentru a conferi spațiului o estetică inedită, dar în același timp personalizată. Tocmai datorită specificațiilor pe care le prezintă, poate crea modele unicate sau finisaje tridimensionale, care în mod sigur vor atrage toate privirile.

De la preparare la aplicare: sfaturi pentru a obține rezultatele dorite

Nu-i de ajuns să achiziționezi un produs de o calitate superioară, ci să îl aplici corect pe suprafața dorită. Dacă e prima oară când vopsești pereții, nu trebuie să-ți faci griji. Există mai multe sfaturi care te pot ajuta să obții un efect de impact:

  • Asigură-te că elimini orice imperfecțiune sau denivelare inestetică de la nivelul pereților. Îndepărtează praful, grăsimea sau urmele de vopsea veche.
  • Repară fisurile sau crăpăturile. Folosește un material de umplere pentru a reda pereților uniformitatea și lasă-l să se usuce complet înainte de vopsire.
  • Șlefuiește pereții cu hârtie abrazivă pentru a obține o suprafață netedă și perfect plană. Astfel, va rezulta un grad sporit de aderență.

Modul corect de a pregăti pereții înainte să aplici primul strat de vopsea

Primul strat de vopsea care trebuie aplicat la nivelul pereților este esențial pentru a influența consistența culorii, dar și rezistența în timp a materialului. Dacă nu vrei să dai greș, e necesar să bifezi următoarele aspecte:

  • Folosește instrumentele potrivite pentru a curăța foarte bine suprafețele. Vei avea nevoie de o cârpă moale, un detergent delicat și eventual de un șpaclu.
  • Optează pentru o amorsă antimucegai pentru peretele care urmează să fie vopsit. Citește cu atenție specificațiile producătorului, dar și modalitatea de aplicare.
  • Aplică amorsa cu ajutorul unui trafalet și las-o să se usuce complet înainte de a începe cu primul strat. Timpul pentru uscare este influențat de anotimp și ambient.

Următoarea fază este gletuirea pereților. Într-o găleată se toarnă glet peste apă, iar apoi se amestecă.

Vopsirea pereților sau altor zone din casă nu a fost nicicând mai ușoară – bifează cu încredere sfaturile de mai sus!