0 0
Read Time:2 Minute, 19 Second

Deviatia de sept este o problema medicala in care septul nazal (format din osul si cartilajul ce impart cavitatea nazala in jumatate) este deplasat intr-o parte. In jur de 60-70% din populatie se confrunta cu deviatia septului nazal. Cand este insa nevoie de tratament?

Stand de vorba cu domnul doctor Serban Porumb, medic primar chirurgie plastica si reparatorie, cunoscut ca fiind primul chirurg plastician roman care a reprezentat tara noastra la conferinta anuala a “The Rhinoplasty Society” (Societatea Americana de Rinoplastie), cea mai prestigioasa si longeviva societate de rinoplastie din lume, am aflat urmatoarele:

Este deviatia de sept intotdeauna o problema majora?

Deviatia septului nazal este o problema foarte frecventa in randul populatiei. Dupa cum am mentionat deja, se estimeaza ca 60-70% dintre adulti au o oarecare deviatie a septului nazal. Unii oameni se nasc cu asa ceva, altii o dobandesc pe parcurs in viata (de regula, din cauza unei traume).

Exista patru situatii in care un sept deviat devine o problema majora:

  • Atunci cand determina o obstructie semnificativa a cailor respiratorii care interfereaza cu calitatea normala a vietii sau provoaca dificultati de somn;
  • La pacientii care trebuie sa utilizeze un spray nazal, severitatea deviatiei septului nazal poate impiedica accesul adecvat al medicamentelor nazale;
  • Daca un pacient necesita o interventie chirurgicala a sinusurilor, severitatea deviatiei septului poate impiedica accesul la sinusuri si, prin urmare, necesita o corectie;
  • Daca deviatia este severa sau intr-o pozitie critica, poate fi necesar sa fie corectata ca parte a unei proceduri de rinoplastie.

Cum poate fi corectata deviatia de sept? Este septoplastia unica solutie?

Conform celor de la Estetis Clinic, singura modalitate de a corecta o deviatie de sept nazal este septoplastia. Aceasta poate fi o procedura relativ necomplicata efectuata prin nas, fara cicatrici externe, dar la unii pacienti operatia poate fi foarte  dificila. Acesta este mai ales cazul daca implica nasul extern, care va necesita o abordare deschisa printr-o procedura cunoscuta in mod obisnuit sub numele de septorinoplastie deschisa.

Unii pacienti pot gasi o usurare temporara folosind dispozitive care pot fi achizitionate fara prescriptie medicala, cum ar fi benzile nazale sau conul nazal.

Este septoplastia dureroasa?

Durerea nu este de obicei o plangere a pacientilor care s-au supus unei septoplastii. Majoritatea pacientilor parasesc clinica in aceeasi zi (este asadar o operatie de zi) si folosesc analgezice simple doar pentru cateva zile.

Principala plangere a pacientilor in urma unei septoplastii este obstructia nazala severa cauzata de umflare cu care se confrunta in primele zile, care insa incepe sa se retraga dupa circa o saptamana. Daca pacientii simt o durere semnificativa care creste dupa cateva zile de la operatie, acesta poate fi un semn de infectie. Infectiile in urma unei septoplastii sunt rare, insa daca apar, trebuie tratate de urgenta.

Source

Comunicat de presa

Advertorial

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
comunicat