ianuarie 28, 2025
Cum să îngrijești corect materialul saltelei copiilor Sfaturi esențiale

Te-ai intrebat vreodata ce poate ascunde salteaua pe care micutul tau doarme zilnic? Ei bine, saltelele necuratate ascund o lume invizibila, dar extrem de daunatoare. In timp, ele devin un adevarat refugiu pentru acarieni, bacterii si alte microorganisme care isi fac „cuibul” in fibrele si straturile profunde ale saltelei. Pe masura ce salteaua ramane necuratata, acestia se inmulesc si o transforma intr-un magnet de celule moarte, transpiratie si chiar mucegai.

Desigur, toate aceste bacterii din saltea isi spun cuvantul asupra sanatatii copiilor. Alergiile sunt printre cele mai comune reactii, iar ele provoaca stranuturi, iritatii la nivelul ochilor si nas infundat. Daca micutul se confrunta cu probleme respiratorii, precum astmul, acesta este agravat de acarienii si mucegaiul care traiesc in saltea.

Asadar, citeste mai departe articolul si afla cum sa ingrijesti corect materialul saltelei copiilor, astfel incat sa nu le fie afectata sanatatea.

Cum intretii corect salteua

In cazul in care ai achizitionat recent o saltea si vrei sa-i prelungesti durata de viata, acestea sunt cateva masuri pe care le poti adopta:

  • Husa de protectie nu promite ca praful si umezeala nu vor ajunge la salteaua propriu-zisa, insa ea functioneaza ca o bariera impotriva petelor, prafului, umezii si acarienilor. Daca este una de calitate, te va scuti de curatarea frecventa a saltelei si va ajuta la mentinerea ei intr-o stare impecabila.
  • In zilele insorite si cu umiditate redusa, incearca sa lasi salteaua sa respire timp de cateva ore. Indeparteaza husa si lenjeria de pat, iar apoi ofera-i timp sa se aeriseasca natural.
  • Aspira salteaua lunar cu ajutorul unui cap special de aspirator pentru tapiterii si acorda atentie colturilor si marginilor saltelei.
  • Foloseste toppere, intrucat acestea actioneaza ca o bariera suplimentara intre tine si saltea, pe care o protejeaza mai bine de uzura si pete. Ba mai mult, acesta este mai usor de curatat si intretinut decat salteaua in sine.
  • Umezeala din incapere pe o perioada prelungita duce la dezvoltarea mucegaiului din saltea. Daca nivelul umiditatii depaseste 60%, iar incaperea nu este bine ventilata, foloseste un dezumidificator. Nivelul optim de umiditate pentru a preveni acumularea de umezeala in fibrele saltelei este intre 30% si 50%.
  • Este important sa le explici copiilor ca saritul pe saltea nu este o activitate potrivita, deoarece aceasta nu este conceputa sa reziste la astfel de presiuni. Chiar si saltelele de cea mai buna calitate isi pot deteriora structura interna in timp.

Cum cureti si protejezi salteaua patului

In functie de durata, saltelele neingrijite corespunzator starnesc urmatoarele reactii:

  • Dupa 3-6 luni fara o curatare adecvata, acarienii si praful din saltele declanseaza simptomele alergice, precum stranutul, nasul infundat sau iritatia la nivelul ochilor
  • Dupa 6-12 luni, acumularea de acarieni, bacterii si praf agraveaza sau declanseaza dificultati respiratorii, precum tusea persistenta sau senzatia de sufocare
  • Dupa 1-2 ani sau mai mult, bacteriile si microorganismele au timp sa se acumuleze, ceea ce creste riscul de iritatii ale pielii sau chiar infectii

Astfel, salteaua necuratata devine un inamic invizibil, care transforma odihna celui mic intr-o sursa de disconfort si probleme respiratorii. Pentru a te asigura ca tii la distanta toate efectele neplacute ale unei saltele murdare, o poti curata si proteja in urmatoarele moduri:

  • Cu ajutorul unui aspirator, curata toata suprafata saltelei, inclusiv marginile si colturile, ca sa elimini praful, parul si impuritatile.
  • Presarat peste saltea si lasat sa actioneze minim o ora, bicarbonatul de sodiu absoarbe mirosurile si umezeala. Dupa acest timp de actionare, foloseste din nou aspiratorul pentru a indeparta pulberea ramasa.
  • Uneori, poti observa pete la suprafata saltelei. Curata-le cu o carpa imbibata in apa calda cu detergent sau otet. Nu folosi solutii agresive, intrucat solventii puternici sau produsele cu actiune intensa indeparteaza petele, insa emana si vapori toxici, ceea ce duce la deteriorarea timpurie a saltelei. Nu folosi nici cantitati excesive de apa, intrucat apa este absorbita de saltea si creeaza un mediu propice pentru dezvoltarea mucegaiului.
  • Nu incerca sa usuci salteaua prin aplicarea directa a caldurii cu un uscator de par sau alte obiecte. Exista riscul de deteriorare, ingalbenire si chiar ardere a suprafetei textile.
  • Atunci cand cureti salteaua, evita aplicarea fortei. Presiunea excesiva deformeaza salteaua, deterioreaza suprafata si slabeste umplutura saltelei.
  • Daca modelul saltelei permite, intoarce-o la fiecare 3-6 luni pentru a preveni acumularea de impuritati intr-o singura zona, inversand zona superioara (de cap) cu cea inferioara (de picioare).

Daca nu ai o saltea cu husa detasabila, este bine ca aceste curatari sa se efectueze o data pe luna, iar daca folosesti husa detasabila, o data la 6 luni. De asemenea, este recomandata curatarea profunda a saltelei o data la jumatate de an. In cazul acesteia, poti apela la o firma specializata, care detine aparatura specifica si ofera servicii de curatare cu abur la domiciliu.