ianuarie 18, 2025
man-electrical-technician-working-switchboard-with-fuses

Printre cele mai importante – dar adesea neglijate – aspecte ale unei locuințe este setarea, întreținerea și înțelegerea sistemului electric. Fiind o componentă vitală pentru orice imobil, instalația electrică asigură alimentarea cu energie a tuturor aparatelor și dispozitivelor necesare pentru un trai confortabil.

Din fericire, tehnologia existentă la momentul de față și diversele echipamente specializate au făcut ca procesul de setare a sistemului electric să fie accesibil chiar și pentru amatori, atâta timp cât urmează pașii corecți și respectă normele de siguranță. În cele ce urmează, vom explora cum poți seta într-un mod simplu o instalație electrică la tine acasă.

Instalatia electrica pentru casa sau apartament

Pentru a realiza o instalație electrică eficientă și sigură, este esențial să planifici cu atenție locurile unde vei avea nevoie de prize și întrerupătoare. Mai mult, este deosebit de important să înțelegi cum funcționează instalația electrică.

Rețeaua de cabluri și echipamente care distribuie energia electrică într-un imobil este cunoscută sub numele de instalație electrică. De obicei, aceasta este caracterizată de câteva elemente de bază, precum tablouri electrice, prize, întrerupătoare și circuite separate pentru iluminat și prize.

Poate cel mai relevant dintre toate elementele ce formează instalația electrică este tabloul electric central. Acesta este punctul de distribuție principal care asigură alimentarea corectă și sigură a tuturor circuitelor din casă. De aceea, primul element pe care ai nevoie pentru a seta instalația electrică în mod corect este să te asiguri că alegi un tablou electric corespunzător pentru nevoile locuinței tale. Totuși, mai există câteva aspecte importante.

De ce ai nevoie pentru o instalatie electrica corect setata

Înainte de a discuta despre celelalte elemente necesare pentru o instalație electrică setată corect, trebuie să amintim necesitatea unui proiect electric. Acest document conține schema instalației electrice, precum și specificațiile tehnice ale componentelor. Atenție: proiectul trebuie realizat de un electrician autorizat!

Odată ce proiectul electric este autorizat, te poți ocupa de achiziționarea celorlalte materiale necesare pentru instalația electrică. Am menționat mai sus că tabloul electric este unul dintre elementele de bază în acest sens. Te sfătuim să alegi un tablou electric cu suficiente spații pentru a acomoda toate circuitele necesare și pentru eventuale extinderi viitoare.

Apoi, ai nevoie de sigurante automate. Aceste dispozitive sunt esențiale pentru protecția împotriva suprasarcinilor și scurtcircuitelor, de aceea ele trebuie alese în funcție de calitatea și caracteristicile specifice nevoilor tale.

Mai ai nevoie și de cabluri electrice cu secțiuni adecvate pentru fiecare circuit (pentru sistemul de iluminat, pentru fiecare priză, dar și pentru aparatele de mare putere). Prizele și întrerupătoarele, cleme wago și dispozitivele de protecție diferențială sunt alte aspecte pe care trebuie să le iei în considerare, alături de un tester de tensiune și un multimetru, dispozitive necesare pentru verificarea conexiunilor și depanarea eventualelor probleme.

Setarea instalației electrice implică montarea tabloului electric într-un loc uscat și accesibil, trasarea cablurilor prin tuburi PVC conform proiectului, montarea prizelor și întrerupătoarelor în locurile indicate, legarea cablurilor la siguranțele automate, prize și întrerupătoare folosind cleme Wago și verificarea finală a instalației cu un aparat de măsură pentru a asigura funcționarea corectă.

Însă, înainte de a începe, asigură-te că ai deconectat alimentarea și utilizează echipamente de protecție. Menționăm că este important să ai cunoștințe fundamentale de electricitate pentru a putea monta instalația electrică în siguranță.

Știm că responsabilitățile care vin odată cu mutarea într-un nou loc pot fi copleșitoare, iar problemele ce țin de instalația electrică se află, de obicei, în fruntea listei de aspecte ce trebuie rezolvate rapid. Sperăm că acest scurt ghid despre cum poți seta instalația electrică pe cont propriu ți-a fost de ajutor. Totuși, dacă nu ai deloc experiență în acest domeniu, îți recomandăm să apelezi la un electrician autorizat care să te ajute!