De-a lungul vremii, ideea că dragostea durează 3 ani a fost un subiect de discuție atât în rândul cercetărilor psihologice, cât și în literatura universală.
Ideea a fost susținută inclusiv în cartea lui Frédéric Beigbeder , „Dragostea durează 3 ani”, care a contribuit la răspândirea acestui mit.
În realitate, însă, lucrurile sunt diferite. În timp ce unele relații se sfârșesc după numai câțiva ani, cele mai multe reușesc să aibă o viață amoroasă îndelungată.
Originile mitului
Frédéric Beigbeder a lansat această idee bazându-se pe experiența sa personală. Conform acestui mit, primele 3 etape ale unei relații amoroase – atracția, îndrăgostirea și iubirea pasională – sunt pline de intensitate.
Însă după această perioadă, flacăra pasiunii începe să se mistuie, iar cuplul fie se desparte, fie se transformă într-o relație de prietenie.
Ce spune știința despre iubire
De-a lungul timpului, studiile neurobiologice ne-au oferit diferite perspective asupra ideii de dragoste.
Iată care sunt etapele unei relații amoroase:
Îndrăgostirea (primele 6-18 luni)
În această etapă, nivelurile hormonilor de fericire precum dopamina sau serotonina sunt la cote maxime, ceea ce creează sentimente intense de euforie.
Aceasta este perioada în care partenerii simt nevoia de a fi împreună atât în cercurile sociale pe care le frecventează cât și în intimitatea dormitorului.
Dragostea romantică (2- 3 ani)
După etapa inițială de îndrăgostire, nivelurile de dopamină încep să se diminueze, iar vasopresina și oxitocina, hormonii pe care îi asociem cu atașamentul și legătura emoțională, devin predominante.
Cuplurile reușesc să comunice emoțional și să dezvolte astfel o legătură mult mai profundă.
Iubirea matură (peste 3 ani)
Dacă relația trece peste această perioadă de 3 ani, poate evolua într-o iubire matură, caracterizată prin respect, încredere și o prietenie profundă.
Chiar dacă pasiunea nu mai este la fel de intensă, legătura emoțională și atașamentul continuă să se dezvolte.
Dragostea durează 3 ani? Ce au dovedit studiile
Conform Sunday Times, cercetătorii de la Universitatea Stony Brook din New York au descoperit că unele cupluri continuă să aibă reacții similare celor proaspăt îndrăgostiți, chiar și după 20 de ani împreună.
Această concluzie contrazice anumite studii anterioare care spun că emoțiile puternice și fluturii în stomac se diminuează după 15 luni și dispar complet după 10 ani.
Din fericire, 10% dintre participanții la noul studiu, de vârstă mijlocie și înaintată, au avut reacții asemănătoare la vederea fotografiilor partenerilor lor, ca și în primele etape ale relației.
Un alt studiu condus de Marcel Zentner de la Universitatea din Geneva a descoperit că relațiile de cuplu fericite nu se sprijină pe trăsături comune de personalitate, ci pe cultivarea unei iluzii pozitive.
Cu alte cuvinte, partenerii rămân atrași și admirativi unul față de celălalt atâta timp cât reușesc să găsească mereu motive de apreciere și păstrează o gândire pozitivă.
Cum să menții dragostea vie?
Comunicați eficient
Deși poate părea banal, comunicarea este cheia pentru o relaţie reuşită şi de lungă durată.
Este important ca într-o relație fiecare persoană să își exprime clar sentimentele pentru a evita neînțelegerile care pot apărea pe fondul frustrărilor acumulate.
Prin urmare, dacă vrei să menții flacăra aprinsă, încearcă să comunici deschis și sincer.
Aliniați-vă viziunea despre viitor
Este dureros când unul dintre parteneri dorește o viață de familie, iar celălalt are alte planuri. Sau când unul vrea să emigreze, iar celălalt preferă să rămână. Este important să aveți amândoi aceleași obiective de viață.
Există cupluri care nu își doresc copii și sunt fericite împreună. Altele visează la o familie numeroasă și se iubesc tocmai pentru că sunt pe aceeași lungime de undă.
Așadar, este esențial să aveți dorințe comune și să fiți împăcați cu alegerea făcută.
Renunțați la inhibiții
Pasiunea este un element esențial al unei relații de cuplu sănătoase. Iar sexul și afecțiunea sunt moduri de a exprima iubirea între parteneri.
De aceea, este recomandat să vă cunoașteți trupurile, fără inhibiții, și să aveți răbdare unul cu celălalt, pentru a vă oferi stimulare sexuală reciprocă.
Prin urmare, puteți opta împreună pentru suplimente care să crească intimitatea, nu să o înlocuiască. Totuși, este recomandat să vă informați bine consultând un clasament cu pastile potență înainte de a lua o decizie.
Suplimentele pentru potență stimulează aparatul reproducător masculin, contribuie la creșterea încrederii în sine a bărbaților și ajută la obținerea performanțelor sexuale.
În plus, cele mai multe dintre ele au în compoziție ingrediente naturale, ceea ce face ca riscul reacțiilor adverse să fie nesemnificativ.
Partea bună este că se pot administra atât ca tratament cât și la nevoie. Pops pastile, spre exemplu, se ia ocazional, la nevoie, și își face efectul într-o jumătate de oră de la administrare.
Faceți activități împreună
Chiar dacă timpul trece și nu vă mai simțiți ca la 18 ani, umorul și activitățile spontane trebuie să facă parte din orice relație de cuplu.
De asemenea, experimentarea de noi activități împreună este una dintre cele mai bune modalități de a menține pasiunea vie ca la început.
Prin urmare, este important să vă dezvoltați propriul limbaj al iubirii și să acționați în consecință pentru a menţine rezervorul emoţional alimentat.
În concluzie, iubiți-vă din plin! Nu vă ascundeți afecțiunea, nu evitați să vă arătați dragostea în public și fiți mereu originali.
Astfel, iubirea voastră va rămâne puternică pentru mulți ani de acum înainte. Fiți parte din cuplurile care demontează cu succes mitul conform căruia dragostea durează doar 3 ani.