ianuarie 18, 2025
Scriitorul francez care și-a transformat propriul balcon într-o veritabilă junglă urbană în care cultivă legume și fructe organice sezoniere

Editura ap! (ACT și Politon) ne invită să descoperim povestea captivantă a scriitorului Patrick Vernuccio, cunoscut pe rețelele de socializare sub pseudonimul „The Frenchie Gardener”, un grădinar urban care și-a transformat propriul balcon (de 18 m2) într-o veritabilă junglă urbană, în care cultivă legume și fructe organice sezoniere. După ce a sădit prima sămânță la 36 de ani, a făcut o adevărată pasiune pentru grădinăritul urban, actualmente militând pentru reintroducerea naturii în viața și în orașele noastre și pentru refacerea acestei conexiuni esențiale cu alimentele, anotimpurile și ecosistemele.

În cartea proaspăt ieșită de la tipar, ROȘII & BUSUIOC la etajul 5: Totul pentru o grădină de legume reușită pe balcon, autorul oferă un adevărat manual pentru cei care doresc să îi urmeze exemplul. Dând exemplul producătorilor de legume parizieni din secolul al XIX-lea, autorul ne îndeamnă să practicăm din nou cu încredere agricultura urbană, să producem cantități mari de legume de calitate pe o suprafață redusă, evitând poluarea și crearea de deșeuri toxice.

Patrick își susține cauza – reîntoarcerea la natură – atât pe canalul său de Instagram (unde oferă sfaturi utile pentru grădinarii urbani) cât și prin intermediul articolelor pe care le scrie pentru diverse reviste de grădinărit și prin cursurile online de grădinărit pe care le ține. 

ROȘII & BUSUIOC la etajul 5: Totul pentru o grădină de legume reușită pe balcon poate fi un adevărat manual pentru toți cei care își doresc să își amenajeze o grădină de legume pe balcon sau pe terasă. În aceste pagini, vei găsi toate informațiile de care ai nevoie pentru a cultiva numeroase soiuri de fructe și legume în ghivece și jardiniere, pe tot parcursul anului.

În cazul în care te întrebi de ce ai avea nevoie de o carte care să te învețe cum să cultivi legume pe balcon, explicația autorului este oferită prompt. În anii ce urmează, nevoia de hrană va crește, în timp ce spațiul cultivabil va scădea considerabil:

„Un raport al ONU arată că până în 2050, 68% din populația globului va locui în zona urbană. Nu e nevoie să fii laureat al Premiului Nobel pentru a anticipa că, cu cât zonele urbane se extind, cu atât zonele rurale se restrâng. Dacă ecuația e simplă, nu la fel stau lucrurile și cu soluția acesteia: mai mulți locuitori, o cerere crescută de hrană, dar mai puțin spațiu cultivabil…

În fața acestei constatări, este nevoie să ne regândim orașele, obiceiurile și modul în care consumăm: pe scurt, organizarea generală a vieții noastre citadine. Din fericire, se pun în aplicare numeroase soluții inovatoare, iar agricultura urbană reprezintă o veritabilă oportunitate și o alternativă minunată.”- Patrick Vernuccio

Cartea de față le dă o veste extrem de bună tuturor celor care sunt atenți la alimentație și au grijă să îi ofere corpului lor cei mai buni nutrienți în funcție de sezon: toate fructele și legumele, atât de sănătoase și de hrănitoare, pot fi cultivate cu succes pe balcon. Mai exact, este vorba despre: spanac, varză kale, nap, varză chinezească, broccoli, conopidă sau măcriș, toate foarte sănătoase și recomandate a fi consumate iarna, respectiv roșii, castraveți, dovlecei, căpșuni și ridichi, care ar trebui consumate în cantități mai mari vara. 

Cartea invită cititorul la un moment de meditație legat de impactul pe care fiecare dintre noi l-am putea avea asupra planetei care ne găzduiește cu atâta răbdare și indulgență:

„În această eră a faimosului metavers, este mai important ca niciodată să deschidem ochii asupra acestei frumoase Planete, să o apreciem, să o protejăm și înțelegem. Crearea propriei grădini de legume este un demers cetățenesc pentru natură, pentru cei apropiați și pentru generațiile viitoare. În loc să numim aceste generații X, Y sau Z, sper din toată inima că viitoarea generație se va numi «Re-generație».”Patrick Vernuccio

ap! (ACT și Politon) este unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața de carte din România. Specializată în nonficțiune de calitate, editura a adus pe piața locală o serie de autori care au făcut furori în toată lumea, precum Tim Ferriss, Robin Sharma, Tony Robbins, Wayne Dyer, Steve Harvey, Gino Wickman și mulți alții. Totodată, ap! (ACT și Politon) este editura românească sub egida căreia au fost publicate cele mai multe audiobookuri la nivel local. Lansată în 2014, editura a adus în România peste 200 de titluri în format audiobook, multe dintre acestea fiind bestsellere care au făcut înconjurul lumii și au schimbat mii de vieți.

ap! (ACT și Politon) crede în dezvoltarea continuă și aduce cititorilor români titluri care acoperă o gamă variată de subiecte, din sfere precum: dezvoltarea personală și profesională, business, antreprenoriat, spiritualitate sau wellbeing. Titlurile editurii se regăsesc atât în format clasic, cât și sub formă de eBook, MP3 sau audiobook, astfel încât cititorii să se poată bucura de lectură în orice moment al vieții lor.

Source

Comunicat de presa

Advertorial