ianuarie 18, 2025
Stii-cat-de-benefica-e-viata-sexuala-dupa-40-de-ani.jpg

Sexul nu este recomandat doar celor foarte tineri. 

Potrivit oamenilor de știință, actul sexual are o mulțime de beneficii pentru sănătate, iar acestea pot chiar să sporească pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Faptul că ai trecut de 40 de ani nu înseamnă că viața ta intimă trebuie să devină monotonă, ci din contră. Activitatea sexuală consolidează legăturile cu partenerul și are efecte benefice atât fizice, cât și mentale. 

Care crezi că sunt beneficiile sexului pe măsură ce te apropii de vârsta a doua?

Cum se schimbă viața sexuală pe măsura înaintării în vârstă?

Dacă sexul a fost important pentru starea ta de bine la 20 de ani, probabil va rămâne la fel de important și la 60 de ani. Totuși, este posibil să fie necesar să faci mici ajustări pentru a te adapta. 

Schimbările în viața sexuală sunt inevitabile și pot varia semnificativ în funcție de factori biologici, psihologici și sociali. 

După 40 de ani, corpul suferă modificări fiziologice, cum ar fi scăderea nivelului de hormoni sexuali care poate afecta libidoul, răspunsul sexual și performanța din dormitor.

De asemenea, afecțiunile de sănătate cum ar fi hipertensiunea arterială sau afecțiunile neurologice pot influența negativ funcția sexuală prin afectarea circulației sau a nervilor. 

Medicamentele utilizate pentru tratarea acestor afecțiuni pot avea, de asemenea, efecte secundare care pot afecta libidoul și performanța sexuală.

În plan psihologic, schimbările în viața sexuală pot fi influențate de stresul asociat cu îmbătrânirea, diminuarea încrederii în sine, respectiv de schimbările în ceea ce privește dinamica relațională.

Cu toate acestea, nu toate modificările legate de vârstă duc la o diminuare a vieții sexuale. 

Cei mai mulți adulți continuă să aibă o viață sexuală activă și satisfăcătoare chiar și la 50, respectiv 60 de ani.

5 beneficii ale sexului după 40 de ani

Sexul protejează funcția cerebrală

Odată cu înaintarea în vârstă, sexul poate contribui semnificativ la sănătatea mentală prin efectul său protector și stimulant asupra funcției cerebrale. 

Sexul elimină stresul

Activitatea sexuală regulată poate crește nivelurile de oxitocină, care ajută la diminuarea stresului. 

Sexul după 40 de ani poate avea un efect pozitiv privind reacția vaselor de sânge la stres, reducând riscul de hipertensiune arterială și accident vascular cerebral.

Sexul are rezultate analgezice

Actul sexual determină eliberarea de endorfine, recunoscute pentru efectul lor calmant și analgezic natural. 

Pentru persoanele de vârstă mijlocie, care pot începe să resimtă dureri articulare, sexul poate fi o modalitate plăcută de a atenua durerile ușoare.

Activitatea sexuală îmbunătățește calitatea vieții

Adulții peste 40-45 de ani care se declară satisfăcuți sexual tind să aibă o calitate mai bună a vieții. 

La vârsta a doua, sexul poate îmbunătăți comunicarea în cuplu, poate întări legătura dintre parteneri și crește intimitatea dintre ei.

În plus, suplimentele naturale precum  cea mai bună miere pentru potență sunt un aliat de nădejde în activitatea din dormitor. Acestea sunt neinvazive și contribuie la îmbunătățirea performanțelor sexuale.

Studiile spun că dorința și activitatea sexuală sunt încă răspândite și după 40 de ani

Cercetările arată că dorința și activitatea sexuală sunt încă răspândite și aproape de vârsta a doua.

„Global Study of Sexual Attitudes and Behaviors” a fost primul sondaj internațional despre sex și relații la persoanele de vârstă mijlocie și mai în vârstă. A colectat date din 29 de țări de la 27,500 de bărbați și femei cu vârste între 40 și 80 de ani. 

Rezultatele publicate în 2004 în revista Urology arată că dorința și activitatea sexuală sunt prezente în rândul acestor grupuri de vârstă și persistă până la bătrânețe.

Sigur, incidența disfuncțiilor sexuale este semnificativă și pare mai frecventă odată cu înaintarea în vârstă, în special în rândul bărbaților.

Din fericire, există o mulțime de remedii pentru disfuncțiile sexuale care, odată aplicate, pot duce inclusiv la performanțe sexuale. De asemenea, există și sfaturi utile pentru experiențe de neuitat în dormitor, precum cele care sunt disponibile pe blogul  Singuraticul.ro

Sexul, o adevărată sursă de plăcere

Atât pentru bărbați, cât și pentru femei, sexul oferă plăcere prin eliberarea dopaminei în timpul orgasmului, care activează sistemul de recompensă al creierului. În plus, sexul crește nivelurile de testosteron în ambele sexe.

Frecvența activității sexuale la bărbații de vârstă mijlocie pare să îi protejeze de cancerul de prostată și să îmbunătățească funcționarea sexuală la femei, prevenind incontinența urinară asociată cu menopauza.

Sursă foto: unsplash.com