Transfăgărăşanul este poate cel mai cunoscut drum din România. Acesta este apreciat de atât de români cât şi de străinii care ne vizitează ţara. Cu toate acestea, mulţi dintre noi ne rezumăm doar la a îl admira, neştiind multe dintre lucrurile interesante despre el.
Unul dintre lucrurile care au contribuit la notorietatea lui este poziţionarea montană, la cele mai înalte culmi din România, legând Muntenia de Transilvania. Începe din localitatea Bascov, judetul Arges, si se termină în apropiere de localitatea Cârtişoara din judeţul Sibiu.
Din cauza altitudinii, condiţiile meteo sunt de multe ori nefavorabile. Ca atare, aproximativ jumătate din acesta este închis circulaţiei.
Potrivit proagora.net, Transfăgarăşanul are o lungime totală de 152 de kilometri.
Transfăgărăşanul a început să fie construit în anul 1969 şi a fost finalizat în 1974, potrivit documentelor oficiale. În realitate, asfaltarea lui a fost făcută ulterior. Mai exact, Transfăgărăşanul în forma pe care o ştim a fost finalizat în 1980.
Pentru construirea lui au detaşaţi militarii din Regimentul 1 Râmnicu Vâlcea şi Regimentul 52 Alba Iulia, deoarece s-a început din două direcţii.