noiembrie 24, 2024
Ce presupune tratamentul de canal – scurt ghid pentru cei care vor să își trateze cariile corect

Menirea unui tratament de canal este păstrarea dintelui afectat în cavitatea bucală. Se știe că pierderea unui dinte este o traumă care în timp, fără să simțim sau să ne dăm seama, afectează și ceilalți dinți cu repercursiuni asupra sănătății corpului (prin eficientă masticării alimentelor și eficientă sistemului digestiv). Desigur, un dinte lipsa de poate înlocui printr-un implant, dar o altă regulă de aur este că “cel mai bun implant este propria rădăcina”. Bine-cunoscutul tratament de canal presupune îndepărtarea pulpei dentare, un ţesut conjunctiv ce conţine vase de sânge şi fibre nervoase din centrul dintelui. 

După ce se extrage pulpa dentară deteriorată, afectată de boală sau necrozată, se curăţă spaţiul rămas, se pregăteşte şi se obturează. Această este procedura de sigilare a canalului radicular. În trecut, dinţii cu pulpă deteriorată sau afectată de boală erau extraşi în totalitate. În prezent, tratamentul de canal radicular salvează mulţi dinţi care altfel ar fi fost pierduţi.

Cele mai frecvente cauze ale deteriorării sau necrozei pulpare sunt:

  • Fisură dintelui
  • O carie profundă
  • Un traumatism dentar, o lovitură recentă sau mai puțin recentă la care a fost supus dintele.

Odată ce pulpa se infectează sau se necrozează, în lipsa tratamentului se poate forma puroi la vârful rădăcinii, în osul maxilar, cu formare de abces. Abcesul poate distruge osul subiacent, provocând durere.

Când avem nevoie de tratament de canal?

Medicul decide dacă este necesar un tratament de canal după o consultație amănunțită însoțită de o radiografie dentară a dintelui respectiv. Tratamentul endodontic se realizează în următoarele situații:

  • Când avem un dinte cu o carie mare care se extinde până la nerv;
  • Când pulpa dintelui este inflamată datorită unor carii, infecții, traumatisme;
  • În anumite cazuri and se șlefuiește un dinte în scop protetic (adică în cazul în care se realizează o coroana pe el).

Cum se desfăşoară tratamentul de canal?                      

După realizarea anesteziei şi după aplicarea sistemului de izolare (diga) pe dinte, se realizează accesul la nerv.  Acesta se face prin realizarea unei  breşe (deschidere) în partea superioară a dintelui. Apoi se începe tratamentul propriu-zis care constă în îndepărtarea pulpei infectate şi a nervului din canalul radicular cu ajutorul unor ace speciale. După curăţarea atentă şi spălarea cu substanţe speciale a canalului radicular, acesta se umple cu un material steril, din plastic, cu rol de sigilare, numit gutapercă.

Câte şedinţe de tratament sunt necesare?

Procesul este laborios şi îndelungat, de aceea poate necesita mai mult de două vizite la stomatolog. Numărul şedinţelor necesare pentru încheierea intervenţiei la nivelul canalului radicular va depinde de: numărul nervilor dintelui, stadiul de infecţie al nervului şi complexitatea intervenţiei.

  • La prima vizită se îndepărtează pulpă infectată şi orice abces prezent este drenat. După ce canalul este curăţat se aplică un pansament provizoriu şi este lăsat să se liniştească. 
  • La următoarea vizită, se verifică dacă infecţia a dispărut şi abia atunci canalul este obturat definitiv. În cazul în care apar complicatii, e foarte posibil ca dentistul sa recomande extracția – iar pentru a vedea ce presupune acest tratament poţi accesa link-ul extracție dentară Iași

Source

Comunicat de presa

Advertorial