noiembrie 21, 2024
Siliciu – ce este, importanță și proprietăți benefice pentru organism

Siliciul este al doilea cel mai abundent element de pe Pământ, după oxigen. Este un oligomineral natural, realizat atât din molecule de siliciu, cât și din oxigen, care oferă rezistență și flexibilitate țesuturilor conjunctive ale corpului, inclusiv cartilajelor, tendoanelor, pielii, oaselor, dinților, părului și vaselor de sânge.

Siliciul este esențial în formarea colagenului, cea mai abundentă proteină regăsită în corpul nostru.  Este un compus binecunoscut pentru nenumăratele sale proprietăți, dar este o descoperire relativ recentă ca ingredient care ar putea aduce beneficii sănătății umane. Așadar, în acest articol, vom vorbi despre beneficiile pe care le oferă siliciul sănătății.

Siliciu vs silicon 

În primul rnd trebuie să lămurim una dintre cele mai frecvente confuzii care se fac. Siliciul și siliconul sunt două lucruri complet diferite. Chiar dacă, din punct de vedere literar, cele două cuvinte pot fi considerate paronime, siliciul este un element chimic natural care este folosit ca nutrient de fiecare celulă din corpul nostru, în timp ce siliconul este o substanță sintetică, artificială, utilizată de obicei în lubrifianți, produse medicale, implanturi estetice sau ortopedice și în  izolațiile electrice sau sanitare. 

Siliciu – unde se găsește? 

Siliciul poate fi întâlnit în mod natural în mai multe plante, cum ar fi legumele cu frunze verzi și cerealele integrale. Dacă se regăsește sub formă de supliment alimentar, el funcționează mult mai bine alături de ingredientul complementar, vitamina C, pentru a îmbunătăți producția de colagen. 

Pe lângă importanța sa pentru sinteza colagenului, se mai poate spune despre siliciu că activează și enzimele hidroxilante, îmbunătățind rezistența și elasticitatea pielii.

Alimente bogate în siliciu

  • Fasole verde 
  • Banane 
  • Orez brun 
  • Cereale  
  • Linte 
  • Cereale integrale 
  • Castraveți 
  • Tomate 

Siliciu – beneficii

Suliciul este un nutrient folosit de fiecare celulă și de fiecare glandă internă din corpul nostru. Când suntem tineri, corpul nostru produce niveluri abundente de silice, motiv pentru care ne putem bucura de un păr frumos și mătăsos, de o piele fină și de unghii perfecte.  

Beneficiile pentru sănătate ale siliciului includ: 

Promovează sănătatea părului, a pielii și a unghiilor

Siliciul se găsește în mod natural în unghii, ceea ce îl face indispensabil pentru unghiile puternice. Când siliciul din organism scade, deficiența face ca unghiile să crească mai încet și să devină casante. Același lucru este valabil și pentru păr. Siliciul joacă, de asemenea, un rol în menținerea elasticității pielii și a colagenului sănătos.

Îmbunătățește sănătatea articulațiilor

Deoarece colagenul este vital pentru articulațiile sănătoase, țesutul conjunctiv, ligamente și cartilaje, siliciul, care este un precursor natural al acestuia, este de asemenea important. Conferă rezistență și elasticitate colagenului, astfel încât articulațiile rămân flexibile, se vindecă mai repede și beneficiază de protecție în fața uzurii zilnică pe care o suferă corpul îndoirea, răsucirea și întinderea. Siliciul pentru a ajuta și la ameliorarea durerilor articulare și a simptomelor artritei.

Îmbunătățește sănătatea inimii

Siliciul întărește vasele de sânge, țesutul muscular și contribuie la procesul de calcificare a oaselor. De asemenea, poate ajuta la compensarea calcificării plăcii arteriale și poate juca un rol în transmisiile sistemului nervos.

Reduce tulburările digestive

Siliciul este important în menținerea unui tract digestiv sănătos. Ajută la reconstrucția și fortificarea țesuturilor acestuia după ce au fost deteriorate de o dietă proastă, paraziți, vârstă sau alte leziuni.

Întărește sistemul imunitar

Deoarece siliciul este o parte vitală a pielii și a țesutului digestiv sănătos, este, de asemenea, important în prevenirea bolilor și infecțiilor. Pielea și sistemul nostru digestiv sunt principalele linii de apărare pe care le avem împotriva agenților patogeni constituind interfața sistemului imunitar.

Source

Comunicat de presa

Advertorial