noiembrie 24, 2024
Apa la dozator vs apa de la robinet: care este mai bună? Părerea unui expert medical

Deși unele întrebări par că au un răspuns evident de la început, este nevoie de părerea unui expert medical, pentru a ne convinge că avem dreptate. Este și cazul dilemei enunțate în titlul articolului, mai precis care variantă este de preferat, din punctul de vedere al sănătății și nu numai: apa la dozator sau apa de la robinet? Tocmai din motivul respectiv, parcurgând rândurile de mai jos, vei afla opinia unui doctor, cu privire la modul în care este mai bine să ne hidratăm de acum încolo (cât despre cantitate, știm deja celebra recomandare de „minimum doi litri pe zi”).

În primul rând, este evident că apa de la robinet nu poate fi benefică sănătății, mai ales în unele zone ale țării, întrucât are un aspect, un miros și un gust reprobabile, departe de celebra expresie ‘inodoră, incoloră, insipidă’, de la lecțiile de chimie din școala generală. În țările occidentale, precum Suedia, Danemarca sau Olanda, ea este 100% potabilă și servită în mod gratuit, în restaurante, însă, în România, nu este cazul. În plus, starea de degradare a țevilor se răsfrânge și ea în calitatea apei de la robinet, iar mirosul de clor repugnă”, spune expertul medical consultat de către noi.

În schimb, despre apa dozator, opinia este la polul opus, iar argumentele nu sunt nicidecum unele subiective. Doctorul a analizat două brand-uri comercializate de către compania românească H2On, în bidoane de 19litri: marca proprie, premiată la nivel internațional (Superior Taste Award, acordat de către International Taste Institute din Bruxelles, în 2019, 2020, 2021 și 2022), respectiv AQUAVIA (apă alcalină, cu un pH de 9.4). „Apa de la H2On, cu un pH de 7.8, este 100% microbiologic pură și netratată prin clorinare, întrucât legea interzice acest procedeu pentru apa de izvor”, spune medicul.

În schimb, despre apa la dozator de la AQUAVIA, acesta precizează: Vorbim despre o apă îmbuteliată la sursă, la poalele Munților Apuseni, după ce trece prin straturi de roci vulcanice, nisipuri și roci calcaroase. Prin urmare, procesul de alcalinizare este unul natural, fără electroliză sau osmoză inversă, iar această apă are puternice proprietăți antioxidante (o cantitate mare de ioni de hidrogen) și ajută la reducerea acidității din corp. În plus, bidoanele în care este păstrată sunt BPA-free, fără Bisphenol A”.

apa dozator

Concluzia nu poate fi decât una singură: apa la dozator este mai indicată pentru organismul uman decât cea de la robinet, întrucât are o origine controlată, are întotdeauna același gust bun și este mult mai „prietenoasă”, sub toate aspectele. Aceste calități sunt cu atât mai importante acum, în preajma sărbătorilor, când mulți conaționali tind să exagereze cu alimentația și să neglijeze hidratarea corespunzătoare. În general, românii beau puțină apă, iar, de Crăciun, de Anul Nou, de Paște, beau și mai puțină. Dacă și atunci aleg tot o apă de slabă calitate, este evident că lucrurile nu au cum să stea bine. De aceea, recomand apa la dozator, în cantitățile zilnice necesare – corpul știe singur cât are nevoie”, spune expertul medical.

Compania sus-menționată, care livrează acasă și la birou, în toată țara, în cel mai scurt timp, comercializează bidoane de 19litri marca proprie, la prețul de 23 de lei (1,21 lei per litru), respectiv AQUAVIA, la prețul de 45 de lei (2,36 lei per litru). Sărbători fericite și… hidratate!

Source

Comunicat de presa

Advertorial