noiembrie 24, 2024
Docviser, prima platformă românească de prescriere de tratamente în oncologie, introduce Inteligenţa Artificială în beneficiul pacienţilor şi specialiştilor oncologi

Lupta împotriva cancerului este o provocare pentru medici, cercetători în oncologie şi pacienţi, iar România devine în acest moment una dintre ţările care oferă soluţii de ultimă generaţie, bazate pe Inteligenţă Artificială, pentru a eficientiza întregul proces de tratament şi vindecare a pacienţilor.

MCRO, una dintre cele mai reputabile companii de dezvoltare de software din Cluj Napoca, a lansat Docviser, prima aplicaţie de asistenţă medicală oncologică din România, dedicată îmbunătăţirii colaborării dintre medici şi îngrijirii pacienţilor bolnavi de cancer.

Docviser este un produs care înglobează Inteligenţa Artificială pentru a extrage datele relevante şi pentru a oferi cele mai bune rezultate în vederea îmbunătăţirii deciziilor medicale pentru cei care o folosesc. Iar cifrele de până la acest moment sunt extrem de încurajatoare.

Din momentul lansării acestei aplicaţii, aceasta a fost utilizată de 99 de medici, asistenţi şi farmacişti din cadrul a 29 de clinici înscrise în aplicaţie. 

Inteligenţa Artificială a ajutat pe toţi aceşti specialişti în a prescrie 5106 medicamente şi scheme de tratament, dar şi în a monitoriza evoluţia tratamentului în beneficiul a 1876 pacienţi. În tot acest timp, platforma a oferit suport pentru constituirea comisiilor medicale la distanţă pentru analizarea a 67 de cazuri complexe care necesitau luarea deciziilor în format multidisciplinar, specialiştii aflându-se în locaţii diferite.

Docviser presupune prescrierea de tratament într-un mod inteligent, prin dezvoltarea continua a unui model de inteligenţă artificială. Acesta recomandă tratamentul optim în fiecare caz, luând în considerare atât substanţa activă prin protocolul de tratament, cât şi doza prescrisă în baza celei calculate şi ajustată în funcţie de comorbidităţi, nivelul de creatinină şi alţi indicatori relevanţi care vor aparea în viitor.

Produsul a fost dezvoltat cu implicarea directă a medicilor oncologi, adaptat nevoilor acestora şi eficientizează fluxul de informaţii de la pacient la medici, personalul medical şi farmacişti, oferind progrese în timp real privind starea protocolului de tratament. 

Procesul de utilizare al Docviser implică specialiştii oncologi, dar şi asistenţii şi farmaciştii:

1. Medicii din cadrul clinicii încarcă toate datele pacientului şi diagnosticul iniţial.

2. Pentru fiecare caz, se atribuie un protocol de tratament cu medicamentul şi doza recomandate de platformă, sau medicul poate decide prescrierea unui nou tratament.

3. Odată validat protocolul de tratament, acesta este trimis la farmacie pentru pregătire.

4. Imediat ce tratamentul este pregătit, acesta este trimis asistentei pentru a fi administrat pacientului.

Pe tot parcursul procesului, întreg personalul medical implicat în tratamentul pacientului primeşte, în funcţie de nivelul de acces, notificări live despre starea protocolului de tratament. Medicii pot comunica prin intermediul aplicaţiei web prin mesaje, comentarii sau apeluri video, ceea ce a făcut posibilă eficientizarea întrunirilor comisiilor medicale de tip tumor boards.

„Docviser mă ajută să iau decizii de tratament mai bune prin valorificarea puterii tehnologiei de ultimă generaţie şi a Inteligenţei Artificiale.Dar chiar şi dacă ne gândim la activităţile curente, cum ar fi întrunirea comisiilor multidisciplinare – aplicaţia permite ca oncologul să discute în timp real cu alţi medici din alte specializări (anatomie patologică, radioterapie, cardiologie şi altele) sau pur şi simplu să ceară o a doua opinie, iar acest lucru face ca aceste decizii să fie luate mult mai uşor într-un mediu foarte organizat. Până la Docviser, constituiam aceste comisii mult mai dificil, iar medicii trebuiau să trimită actele de la unii la alţii pentru a fi analizate şi semnate. Ne întruneam mai greu, comunicam în scris, iar lucrul la distanţă nu era posibil. Docviser ne oferă întregul suport de care avem nevoie pentru a lua decizii mult mai uşor, securizat. Acum mă pot concentra pe ceea ce contează cel mai mult – îngrijirea pacienţilor mei”, a spus Alexandru Iliescu, Directorul Medical şi şeful Secţiei de Oncologie a Spitalului Judeţean Zalău.

Docviser unifică tehnologia cu procesul de îngrijire a pacientului oncologic. În cadrul acestei aplicaţii, dosarele medicale şi istoricul sănătăţii există în siguranţă într-un singur loc pentru ca medicii şi personalul medical autorizaţi să obţină o înţelegere rapidă, aprofundată şi bazată pe date a nevoilor individuale ale fiecărui pacient.

„Lucrând cu profesionişti în domeniu şi având de partea noastră expertiză medicală oferită de experţi în domeniul oncologiei, am creat o platformă intuitivă şi uşor de utilizat, astfel încât medicii şi întreg personalul medical să poată colabora mult mai eficient în cadrul clinicilor. Docviser combină excelent cercetarea ştiinţifică şi experienţa acumulată de-a lungul anilor cu inteligenţa artificială şi cu avansul tehnologic de ultimă generaţie. Cred că aceste domenii sunt strâns legate şi există un potenţial extraordinar în validarea cercetării ştiinţifice cu date din viaţa reală şi, prin urmare, aplicaţia contribuie la salvarea vieţilor pacienţilor prin uşurarea deciziei medicale”, a menţionat Alexandru Lazăr, CEO Docviser.

Docviser este o aplicaţie inteligentă de management rapid al îngrijirii pacienţilor cu cancer şi oferă:

·         Îmbunătăţirea colectării datelor de sănătate şi a evoluţiei tratamentelor prescrise

·        Diagnostic mai precis, bazat pe experienţa medicală a profesioniştilor în domeniul oncologic transpusă în modulele folosite de Inteligenţa Artificială

·         Protocoale de tratament personalizate pentru fiecare pacient

·        Capacitatea de a comunica mai rapid şi eficient între medicii oncologi şi personalul medical care ajută în tratamentul oncologic

·         Gestionarea costurilor şi a timpului

·        Trasabilitatea actului medical 

Docviser este conceput pentru a deveni centrul online pentru serviciile de tratament al cancerului în industria de sănătate. Această platformă va evolua într-un instrument indispensabil pentru centrele medicale şi va deschide noi orizonturi în tratamentul şi cercetarea cancerului. Platforma are potenţialul de a revoluţiona sistemele de asistenţă medicală aşa cum le cunoaştem, folosind învăţarea automată, inteligenţa artificială, big data şi alte tehnologii inteligente.

Despre MCRO

MCRO este o companie de dezvoltare de software axată pe construirea de produse digitale inovatoare. Cu peste zece ani de experienţă în domeniul dezvoltării de aplicaţii, dezvoltatorii de software ai MCRO maximizează utilizarea Inteligenţei Artificiale de la idee şi design de produs până la dezvoltare şi scalare pentru a oferi companiilor un randament maximizat al investiţiei. 

Source

Comunicat de presa

Advertorial