noiembrie 22, 2024
Mierea de Manuka: de ce este diferita fata de alte tipuri de miere?

Mierea este unul dintre cele mai vechi alimente cunoscute de omenire si are o importanta deosebita de-a lungul istoriei. Desi multi oameni o considera doar un indulcitor natural, mierea are mult mai multe proprietati si beneficii.

In Antichitate, mierea era considerata un aliment sacru si era folosita pentru a inmiresma bauturile oferite zeilor in ritualurile religioase. De asemenea, era utilizata pentru a trata o gama larga de afectiuni medicale, fiind un remediu natural pentru raceli, tuse si alte probleme respiratorii. In cultura populara, mierea a fost adesea asociata cu puterea vindecatoare si cu longevitatea. In Grecia antica, mierea era considerata hrana preferata a zeilor si era consumata de atleti pentru a avea energie si forta fizica. In Egiptul antic, mierea era folosita pentru a imbalsama corpurile celor morti, datorita proprietatilor sale antimicrobiene si conservante.

Valoarea mierii nu s-a diminuata nici in ziua de zi, fiind considerata un superaliment pentru sanatatea noastra. Este bogata in antioxidanti, enzime si vitamine, precum si intr-o gama larga de minerale esentiale. Cu toate acestea, mierea poate fi de mai multe feluri. Cea mai scumpa miere din lume este mierea de Manuka. Importata din Noua Zeelanda, se crede ca are proprietati medicinale unice, cu mult peste cele ale mierii obisnuite. Ce este mai exact? Merita aceasta reputatie de miere exceptionala?

Este mierea de Manuka cu adevarat exceptionala?

Mierea de Manuka ne este prezentata de multi specialisti ca o miere de exceptie. Culoarea sa destul de inchisa, gustul pronuntat, denumirea exotica, pretul semnificativ mai mare fata de cel al mierii monoflore, originile sale misterioase din Noua Zeelanda, noutatea: acestea sunt caracteristici care contribuie la imaginea perfecta de care se bucura aceasta miere in mintea consumatorului.

Ce este Manuka?

Manuka este un arbust originar din Australia si raspandit in Noua Zeelanda. Vorbim de Leptospermum scoparium, denumit si arbore de ceai din Noua Zeelanda sau mirt din Noua Zeelanda. Acesta nu are insa nimic in comun cu arborele de ceai (Melaleuca alternifolia) si nici cu mirtul comun (Myrtus communis), cu exceptia faptului ca toti acesti arbusti apartin familiei Myrtaceae si sunt vesnic verzi si aromatici.

Manuka infloreste pe tot parcursul anului in mediul sau natural. Parfumul florilor sale este insa deosebit de pregnant primavara si la inceputul verii, in aceste perioade planta fiind foarte apreciata de albine.

Ce proprietati are aceasta miere?

Mierea de Manuka este renumita pentru proprietatile sale antibacteriene si vindecatoare. Se foloseste in prevenirea si tratarea infectiilor respiratorii, vindecarea arsurilor si ulcerelor, sau in ingrijirea leziunilor cutanate, in special agravate de o infectie nosocomiala din cauza germenului rezistent.

Obiectiv, mierea de Manuka are o compozitie destul de asemanatoare cu cea a altor tipuri de miere. Contine aceiasi compusi chimici, in special aceleasi substante antibacteriene: peroxid de hidrogen si metilglioxal. Insa, faima mierii de Manuka este datorata metilglioxalului. Ea este cea mai bogata in aceasta substanta, ceea ce ii permite sa-si pastreze prestigiul. Continutul de  metilglioxal (MGO) este indicat printr-un indice pe eticheta (un indice de 100 corespunde, de exemplu, la 100 mg de MGO per kg de miere).

Beneficiile mierii de Manuka

1. Aceasta miere are proprietati curative si este un remediu natural pentru infectii bacteriene si fungice precum: Staphylococcus aureus, Streptococcus faecalis, Helicobacter Pylori etc.

Staphylococcus aureus (staphylococcus aureus), poate provoca infectii ale pielii (acnee, foliculita), infectii ale tesutului subcutanat, infectii ale tractului respirator (bronsita, faringita, pneumonie) si alte infectii. Datorita continutului sau ridicat de metilglioxal, mierea de Manuka este un remediu ideal si natural impotriva tuturor acestor infectii.

2. Tulburarile gastro-intestinale sunt toate probleme care afecteaza stomacul si intestinele. Flora intestinala joaca un rol esential in digestia si asimilarea nutrientilor, dar dupa tratamentul cu antibiotice flora intestinala devine sensibila si trebuie cautate remedii naturale pentru a o proteja. Mierea de Manuka este un produs natural, benefic si pentru tratarea afectiunilor gastrointestinale si pentru colon iritat.

3. Datorita numeroaselor sale proprietati vindecatoare si efectelor antivirale puternice, mierea de Manuka este eficienta in intarirea sistemului imunitar. Chiar daca vorbim de oboseala, dureri de cap, o simpla durere in gat sau o infectie respiratorie, mierea de Manuka este un bun aliat pentru toate aceste probleme. Studii recente au aratat cum mierea de Manuka calmeaza durerile de gat cauzate de bacterii. Mierea de Manuka este eficienta si pentru tratamentul si ameliorarea multor tipuri de probleme respiratorii, cum ar fi sinuzita cronica, rinita, astmul, tusea cronica, pneumonia, bronsita cronica/acuta.

4. Datorita proprietatilor sale antimicrobiene, mierea de Manuka previne formarea placii si protejeaza dintii impotriva cariilor. In plus, acest tip de miere previne si atenueaza efectele parodontitei.

5. Mai multe studii arata ca mierea de Manuka poate fi eficienta pentru vindecarea ranilor si arsurilor minore. De asemenea, este benefica in combaterea infectiilor cutanate. Consumul de miere de Manuka va reduce inflamatia, va calma durerea si va fi folosita ca bandaj. Proprietatile antioxidante, antibacteriene si antiinflamatorii sunt eficiente si utile pentru ulcerele membrelor inferioare.

6. Datorita efectelor sale antioxidante, antiseptice si antiinflamatoare, acest tip de miere este un remediu ideal pentru a scapa de acnee si eczeme. Mierea de Manuka face minuni in cazul cosurilor si cicatricilor eliminand bacteriile din jurul foliculilor si porilor care provoaca aparitia acneei. 

Mierea de Manuka va fi perfecta in toate aceste afectiuni ca adjuvant sau folosita singular. Folosind doar miere de Manuka din surse certificate, veti beneficia de toate proprietatiile extraordinare ale acestui tip de miere.

Source

Comunicat de presa

Advertorial