noiembrie 24, 2024
Permis barca categoria D, de la drumuri, distractie si dinamism!

Nu numai pentru permisul auto exista diferite categorii, ci la fel stau lucrurile si in ceea ce priveste obtinerea unui permis de conducere a unei barci. In acest din urma caz, diferentele se refera la tipul de ambarcatiune – cu motor sau cu vele –, cat si la apele pe care ofera acces.

O alta particularitate a obtinerii documentelor necesare pentru a conduce o ambarcatiune consta in faptul ca este definita in mod limpede o ordine a categoriilor la care poti sa ai acces, mai intai ca incepator si apoi dupa ce capeti experienta. Iata cum stau lucrurile, din acest punct de vedere!

Apele interioare – inceputul distractiei!

Fiecare calatorie incepe cu primul pas, iar marile aventuri pornesc chiar de acasa ori cel putin din propria tara. Un permis barca categoria D le ofera posesorilor dreptul de a naviga pe apele interioare, precum lacuri, canale, rauri si fluvii, pana la varsarea acestora in mare. Asadar, detinerea acestui document iti permite sa conduci o ambarcatiune inclusiv prin Delta Dunarii, ceea ce deja reprezinta o veste excelenta pentru vacantele tale!

In paralel cu obtinerea unui permis barca categoria D, o scoala nautica le permite incepatorilor sa urmeze cursuri care le permit dobandirea categoriei C pentru barci cu motor, care ofera dreptul de navigatie maritima costiera, pana la o distanta de 6 mile marine fata de tarm. De asemenea, doritorii pot sa isi insuseasca, in paralel, si cunostintele necesare pentru categoria S-Sailing, care permite conducerea ambarcatiunilor cu vele.

Ulterior, dupa ce vei acumula suficienta experienta, vei putea sa urmezi cursurile pentru categoria B, care iti permite sa conduci o barca cu motor pana la o distanta de 24 de mile fata de coasta, si apoi pentru categoria A, cu care poti sa navighezi oriunde doresti, fara restrictii!

Insa totul incepe cu drumurile parcurse pe apele interioare, iar Romania este una dintre tarile care pun la dispozitia doritorilor foarte multe variante, in aproape toate zonele tarii.

Unde poti naviga in Romania, cu un permis barca categoria D?

Exista legi clare care stabilesc care sunt caile navigabile interioare ale Romaniei. Conform acestora, supravegherea si controlul navigatiei pe caile navigabile interioare se exercita de catre Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea Navala Romana.

Lista cailor navigabile interioare contine mai multe categorii, fiecare dintre ele reprezentand, pentru un proaspat detinator de permis barca categoria D, o posibilitate de aventura si de a invata ceva nou.

Prima categorie cuprinde Dunarea si bratele principale ale Dunarii. Este vorba despre sectorul romanesc, precum si despre cele comune cu Serbia, Bulgaria, Moldova si Ucraina, de la malul romanesc pana la linia frontierei. De asemenea, este permisa navigatia pe bratul Chilia, bratul Tulcea si canalul Sulina, precum si pe bratul Sfantu Gheorghe.

Apoi este vorba despre bratele secundare ale Dunarii, precum Gogosu, Ostrov, Borcea sau Cremenea. Exista, de asemenea, o serie de canale navigabile, precum Bega, Calarasi sau Canalul Dunare-Marea Neagra.

Cu un permis barca categoria D vei putea sa navighezi si pe rauri interioare si de frontiera, cum sunt Siretul si Prutul, precum si pe lacuri interioare navigabile, precum Fantanele, Tarnita, Snagov, Mogosoaia sau Herastrau.

Apele interioare ale Romaniei te asteapta, iar cursurile urmate la o scoala nautica iti vor permite sa faci noi si noi descoperiri, transformandu-ti pentru totdeauna vacantele!

Source

Comunicat de presa

Advertorial