0 0
Read Time:1 Minute, 50 Second

La fel ca alte ramuri ale medicinei, specializarea denumita endocrinologie joaca un rol esential in mentinerea, stabilirea si urmarirea starii generale bune de sanatate a pacinetului. Rolul predominant pe care il are acest sistem in corpul uman se afla in stransa legatura cu reproducerea si digestia. Glandele endocrine lucreaza alaturi pentru a mentine alaturi de sistemul nervos si cel imunitar o stare generala de sanatate pentru organism.

Cauza si factori de risc ce tin de endocrinologie

endocrinologie

Endocrinologia este acea specializare in cadrul careia medicii specializati se ocupa cu monitorizarea pacientului in vederea bunei functionari a organelor, glandelor si hormonilor. Printre cele mai importante glande si functii ce tin de endocrinologie amintim si hipotalamusul, hipofiza, paratiroidele, tiroida, glanda pineala, glandele reproducatoare si respectiv cele care secreta hormoni ce se afla direct in fluxul sanguin si care circula in tot corpul.

Nefunctionarea corespunzatoare a acestui sistem implica aparitia unor dezechilibre majore in organism, dezechilibre ce pot afecta grav starea generala de sanatate a pacientului. Aceste glande alaturi de hormonii specifici au rolul de a regla multe dintre procesele care contribuie la mentinerea starii de sanatate, precum respiratia, controlul greutatii sau echilibrul fluidelor.

De ce apar disfunctiile in organism?

Disfunctiile de tin de endocrinologie apar in momentul in care sisgtemul endocrin functioneaza cu probleme. Cele mai intalnite tulburari la nivelul organismului apartin de glanda tiroida, de pancreas sau de glandele pituitare sau suprarenale. Factorii de risc care maresc aparitia tulburarilor de acest tip sunt:

  • O dieta dezechilibrata;
  • Factorii de mediu;
  • Factori genetici: istoricul familial in care apar tulburari de acest tip;
  • Boli autoimune in familie;
  • Viata sedentara;
  • Valori crescute ale colesterolului;
  • Interventii chirurgicale recente, infectii, traumatisme sau leziune grave;
  • Cresterea sau aparitia unei tumori a unei glande.

Desi in multe dintre cazurile de fata aceste afectiuni se transmit in familie de la o generatie la alta, in aceeasi masura riscul ca acestea sa se transmita scade daca pacientul urmeaza un stil de viata sanatos si are o alimentati corecta bazate pe nutrientii necesari. Echilibrul emotional si o activitate fizica regulata va mentine sanatatea permanenta a pacientului fara a exista riscul aparitiei unor afectiuni sau tulburari ce pot afecta atat viata pacinetului, cat si a celor din jurul sau.

Source

Comunicat de presa

Advertorial

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
comunicat