noiembrie 21, 2024
Ce trebuie să știi despre probiotice și prebiotice: diferențe, rol și beneficii

Probioticele și prebioticele sunt termeni tot mai des folosiți în ultimii ani în domeniul nutriției. Deși au denumiri similare și sunt uneori confundate, au funcții diferite pentru sănătatea corpului nostru. Este important să cunoști deosebirile dintre acestea, dar și rolul și beneficiile pe care le aduc organismului.

Îți detaliem în continuare tot ce trebuie să știi despre probiotice și prebiotice – definiție, rol și de ce are corpul nevoie de acestea.

Ce sunt probioticele și prebioticele: definiții și deosebiri

Probioticele sunt microorganisme vii, așa zisele bacterii bune, care se găsesc în anumite alimente precum iaurt, chefir, lapte bătut, pâine cu maia, murături, kimchi și kombucha. Efectul lor este mai eficient dacă sunt furnizate prin intermediul suplimentelor alimentare, atunci când sunt administrate în cantități adecvate.

Prebioticele sunt fibre solubile și reprezintă hrana pentru bacteriile bune, adică pentru probiotice. Acestea nu pot fi digerate în tractul digestiv superior, astfel că sunt descompuse în intestine de microbiotica intestinală. Galacto-oligozaharidele și fructo-oligozaharidele și sunt cele două grupe de prebiotice cu beneficii majore asupra corpului nostru.

Care este rolul probioticelor?

Rolul probioticelor este de a lupta împotriva bacteriilor patogene (bacterii rele) prin susținerea florei intestinale. Acestea sunt implicate în procese importante din corp precum digestia, echilibrarea microbiotei intestinale, sinteza vitaminelor B și K și stimularea sistemului imunitar.

Nu există un singur probiotic, ci diferite tulpini benefice în cazul anumitor afecțiuni. Spre exemplu, Lactobacillus plantarum ajută în echilibrarea florei vaginale în caz de candidoză vulvovaginală. Lactobacillus rhamnosus este util în susținerea microflorei din timpul diareei provocate de administrarea de antibiotice. Iar Bifidobacterium longum, Lactobacillus helveticus, Lactococcus lactis și Streptococcus thermophilus sunt benefice pentru suportul corpului în caz de constipație. Citește mai multe detalii despre administrarea corectă a probioticelor și prebioticelor aici.

Dar al prebioticelor?

Rolul prebioticelor este de a alimenta probioticele existente în intestin, oferindu-le astfel substanțele necesare pentru a se putea multiplica și dezvolta armonios.

Beneficiile probioticelor

Iată mai jos principalele beneficii ale probioticelor:

– susțin sănătatea intestinală prin menținerea echilibrului sănătos între bacteriile benefice și cele rele în intestin.

– stimulează sistemul imunitar contribuind la prevenirea infecțiilor;

– ajută la menținerea unui echilibru sănătos al florei vaginale;

– previn și tratează diareea;

– reduc inflamația în organism;

– sunt utile în cazul infecțiilor urinare;

– pot ajuta în gestionarea unor afecțiuni precum depresia.

Beneficiile prebioticelor

Iată mai jos principalele beneficii ale prebioticelor:

– au grijă de sănătatea tractului digestiv prin stimularea creșterii microorganismelor benefice;

– reglează glucoza serică;

– cresc nivelul de energie;

– pot îmbunătăți sănătatea metabolică;

– susțin o greutate în limite normale;

– contribuie la încetinirea procesului de îmbătrânire.

O dietă bogată în probiotice și prebiotice joacă un rol important în prevenirea ori ameliorarea simptomelor unor afecțiuni precum diabet, obezitate, boli cardiovasculare, sindromul colonului iritabil, alergii ale pielii, alergii respiratorii, infecții vaginale și ale tractului urinar.

Foto: Pixabay.com

Source

Comunicat de presa

Advertorial