Fie că optezi pentru comunicarea prin intermediul tehnologiei sau pentru o vizită la centru bătrâni unde este cazat seniorul, cu siguranță îi vei aduce zâmbetul pe buze. Cele mai multe persoane vârstnice se confruntă cu sentimentul ignorării, izolării, mai degrabă decât cu afecțiuni fizice. De aceea, este important să ai o abordare empatică și să acorzi întotdeauna timp comunicării. Așadar, chiar dacă nu te consideri o persoană înțelegătoare, pentru persoanele dragi se merită să faci un efort. Iată câteva motive pentru care empatia trebuie să aibă un loc de cinste în orice conversație:
- Ajută la înțelegerea celui vârstnic – De multe ori, diferențele de vârstă își spun cuvântul în interacțiunile cu seniorii. Într-un cămin bătrâni poate întâlni persoane cu interese comune și de vârste apropiate. Totuși, în procesul de acomodare este nevoie de foarte mult ajutor și din partea ta. Empatia îi va oferi o mai mare încredere în sfaturile tale, iar mai departe ele vor contribui la acomodarea facilă.
- Generează sentimente pozitive – Mutarea într-un mediu nou reprezintă un nou început pentru vârstnic, detalii poti vedea la adresa https://camincasaparinteasca.ro/. Pot apărea atât sentimente pozitive, cât și sentimente negative. Este important să implici seniorul în procesul de alegere a unui cămin și să discutați împreună toate detaliile. Astfel, eviți pe cât de mult posibil apariția sentimentelor de îngrijorare sau de abandon.
- Contribuie la crearea unei legături mai puternice – Conversațiile bazate pe empatie te pot apropia foarte mult față de seniorul tău. De aceea, vizitele, dar și convorbirile telefonice regulate și bazate pe înțelegere vă vor apropia chiar și mai mult. Astfel, cazarea într-un cămin pentru bătrâni nu înseamnă și distanțarea ta față de părintele sau bunicul tău.
Comunicarea cu vârstnicul cazat într-un centru bătrâni
Atât programul de vizite, cât și tehnologia avansată îți permite comunicarea în permanență cu seniorul cazat într-un astfel de centru. Astfel, mutarea într-uncămin bătrâni nu reprezintă un impediment în convorbirile dintre pensionar și familia sa. De asemenea, încearcă să faci vizite cât mai dese și să iei împreună cu tine și copiii, facand o programare pe website in prealabil. Chiar dacă și-a făcut noi prieteni și la centru, nimic nu se compară cu o vizită din partea familiei.
Empatia este o abilitate pe care nu oricine o posedă. Totuși, partea pozitivă este că ea poate să fie și învățată. Este important ca persoanele să fie expuse compasiunii și comunicării sentimentelor încă din copilărie. Astfel, la o vârstă mai înaintată vor reuși să dea dovadă de empatie față de persoanele din jurul lor.
Un alt factor important pe care unii tind să îl neglijeze este ascultarea. O conversație poate să se desfășoare numai dacă ambele persoane ascultă cu interes informațiile transmise. De asemenea, uneori vârstnicului îi va fi de ajuns să fie ascultat și să simtă că întotdeauna poate vorbi cu tine.
Comunicarea bazată pe empatie face cu adevărat diferența și are capacitatea de a apropia două persoane. Astfel, este exact ceea ce trebuie să nu lipsească din interacțiunile tale cu seniorul!