0 0
Read Time:4 Minute, 13 Second

De-a lungul timpului ne-au fost prezentatebeneficiile consumului de cafea pentru sanatate, care pot varia de la prevenirea diabetului zaharat pana la scaderea riscului de afectiuni hepatice.

Multe dintre aceste beneficii sunt asociate cu stimulentul natural – cafeina, care se gaseste in boabele de cafea. Cantitatea de cafeina intr-o ceasca de cafea poate varia, in functie de diferiti factori, de la tipul de bob la felul in care se prepara.

Peste 400 miliarde cesti de cafea sunt considerate a fi consumate in fiecare an, astfel aceasta bautura este una dintre cele mai populare din lume. Dar toata lumea se intreaba daca este cu adevarat sanatoasa?

Consumul de cafea este asociat cu rate mai scazute de mortalitate, iar un nou studiu sugereaza cafeina fiind responsabila de acest efect. Reducerea riscului a fost mai semnificativ odata ce participantii la studiu au ajuns la varsta de 45 de ani, sugerand ca ar putea fi benefic sa consumam cafea pe masura ce imbatranim. Astfel bautorii de cafea par a trai mai mult, indiferent daca consuma cafea obisnuita sau decofeinizata.

Potrivit site-ului scientificamerican.com, oamenii de stiinta din Germania au anuntat ca au fost reusit sa modifice un defect comun cauzat de varsta in inimile soarecilor, cu doze de cafeina echivalente cu patru pana la cinci cesti de cafea pe zi pentru un om. Astfel se descrie modul in care actiunea moleculara a cofeinei pare sa imbunatateasca functia celulelor inimii si sa le protejeze.

Joachim Altschmied de la Heinrich Heine-University din Düsseldorf, care a condus studiul impreuna cu colegul sau Judith Haendeler, sustine ca vechea idee ca nu ar trebui sa bem cafea daca avem probleme cu inima, nu mai este sustinuta.

Lucrarea din revista PLOS Biology, identifica un mecanism celular specific prin care consumul de cafea poate imbunatati sanatatea inimii. Studiul se bazeaza pe munca anterioara in care cei doi oameni de stiinta au aratat ca rafalele de cofeina cresc capacitatea functionala a celulelor la nivelul vaselor de sange. Acest lucru este posibil prin patrunderea in celule si stocarea in mitocondrii a structurilor din celulele care ard oxigenul, pe masura ce transforma glucoza in energie. Cercetatorii au analizat, de asemenea, rolul potential benefic al cofeinei in modificarea efectului obisnuit a imbatranirii la soareci si oameni, prin capacitatea redusa a respiratiei la nivelul mitocondriilor.

Pentru aceasta parte a experimentului, soareci in varsta de 22 luni au primit cofeina, echivalentul zilnic de patru pana la cinci cesti de cafea la om, in apa de baut timp de 10 zile. Potrivit studiului acest lucru a fost suficient pentru a ridica respiratia mitocondriala la nivelurile observate la soarecii de sase luni.

Numeroase alte studii confirma ca avem mai multe motive sa bem cafea: un studiu din Japonia a constatat ca barbatii care beau cel putin 3 cesti de cafea pe zi au un risc cu 24% mai mic de a muri devreme de o anumita afectiune. Un studiu de la Harvard a confirmat, de asemenea, ca cei care beau 1-4 cesti de cafea pe zi evita bolile legate de moartea prematura. Un alt studiu bazat pe japonezi a gasit, de asemenea, rezultate similare in ceea ce priveste cafeaua si longevitatea. Inca doua studii de cercetare din 2017 au confirmat studiile anterioare. Cei care beau cafea traiesc mai mult decat cei care nu consuma.

Dar pot exista si probleme asociate cu dozele mai mari de cofeina. Cantitatea in mai mult de cinci cesti de cafea pe zi (aproximativ 400 gr.), de exemplu, poate interfera cu conceptia si creste riscul de avort spontan. Datorita faptului ca persoanele metabolizeaza cofeina la rate diferite, pot aparea ca efecte secundare si arsurile la stomac, insomnia, palpitatiile inimii si iritabilitatea.

In timp ce cafeaua a ajuns sa fie strans asociata cu cofeina, ea are efecte diferite la indivizi in functie de ereditate, greutate corporala, sex, metabolism si a obiceiurilor de consum. In functie de metabolism, cafeaua poate stimula producerea de caldura si energie care, la randul ei, ne reduce apetitul si nevoia temporara de alimente.

Acest stimulent, cofeina, poate provoca o crestere pe termen scurt a nivelurilor de energie, functia creierului, rata metabolica, performanta exercitiului si nu in cele din urma ne ajuta in procesul de ardere a grasimilor. In ceea ce priveste performanta in sala de sport, in special in cazul sporturilor de anduranta, cofeina s-a dovedit a contribui, motiv pentru care atat de multe pastile pentru dieta si hrana sportiva contin elemente de cofeina.

Cafeaua este una dintre cele mai bune surse de antioxidanti, care sunt importanti in mentinerea sanatatii corpului, deasemenea va da o senzatie de energie si va ajuta sa ramaneti treaz cand va simtiti obositi. Insa daca se consuma tarziu in timpul zilei, poate interfera cu somnul, in acest caz optati pentru o ceasca de ceai, care contine mult mai putina cofeina decat cafeaua.

In concluzie un aport ridicat de cafea este legat de diferite beneficii pentru sanatate. Cu toate acestea, exista mai multe moduri in care le puteti imbunatatii adaugand scortisoara sau cacao.

Iubitorule de cafea, bucura-te! Este posibil sa traiesti mai mult!

Source

Comunicat de presa

Advertorial

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
comunicat