decembrie 12, 2024
elegant-bathtub-with-bath-elements

Vrei să schimbi aspectul băii? Ar trebui să începi de la cadă – este elementul esențial care influențează atât nivelul de funcționalitate, cât și confortul general. Reamenajarea poate deveni un proces greoi dacă nu ai experiență în domeniu sau dacă nu ai planificat dinainte fiecare etapă a achiziției.


Pentru majoritatea alegerea unei noi căzi implică și costuri financiare destul de mari. Însă, există câteva trucuri utile care te pot ajuta să reduci valoarea investiției, dar fără a compromite calitatea rezultatului final. Ce trebuie să ai în vedere pentru a amenaja cada cu buget redus rămâne să descoperi în rândurile următoare.

Amenajarea căzii in baie cu buget redus

Redecorarea băii devine o provocare tocmai pentru că necesită regândirea camerei pentru integrarea noilor piese. Trebuie să urmezi același stil de amenajare și să ții cont de caracteristicile celorlalte piese. Problema devine evidentă în cazul în care dispui de o baie compactă, unde orice schimbare trebuie evaluată de două ori înainte de a fi implementată.

În astfel de cazuri, o cabină duș walk in este exact ce căutai. De ce? Ocupă mai puțin loc și este mai ușor de instalat. Însă, înainte de a o integra în spațiul disponibil, trebuie să o înlocuiești cu atenție modelul vechi.

Iată care sunt principalele etape de lucru pe care trebuie să le bifezi:

  1. Oprește alimentarea cu apă – Înainte de a începe, asigură-te că previi infiltrațiile nedorite și că oprești conducta de alimentare. Instalează o folie de protecție pe podea pentru a preveni deteriorarea în timpul montajului noii căzi.
  2. Taie siliconul de pe marginea căzii vechi și demontează robinetele și racordurile – Ai grijă să nu deteriorezi țevile de apă, pentru că reparațiile ar putea adăuga costuri suplimentare.
  3. Scoate cada din baie – Îndepărtează structura de suport sau șuruburile de fixare pentru a putea facilita desprinderea. Transportul s-ar putea să fie mai dificil în cazul căzilor din fontă pentru că sunt grele și voluminoase.

Alegerea unei căzi noi sau cabine de duș

Dacă nu te-ai hotărât încă în privința modelului ideal de cadă, iată câteva sfaturi care te vor ajuta să iei decizia corectă:

  • Evaluează spațiul disponibil – Pentru băile mici, cele mai bune alegeri sunt cabinele de duș, tocmai datorită designului și modalității de montaj. Există multe opțiuni pe piață – cu finisaje, forme și structuri de susținere diferite.
  • Ai grijă să se potrivească în decor – Indiferent de modelul pe care l-ai ales, e esențial să completeze atmosfera. Recomandat ar fi să înlocuiești și plăcile de gresie baie pentru a obține o estetică armonioasă.
  • Gândește-te la nevoile tale și ale familiei – Evaluează-ți în mod practic rutina de îngrijire, dar și preferințele în materie de utilizare. Ține cont și de traficul din încăpere și cerințele membrilor familiei, mai ales dacă e vorba de copii sau vârstnici.

Reparațiile ulterioare

Instalarea unei căzi implică un singur risc major – deteriorarea suprafețelor din baie în urma transportului și manevrării.

Iată care sunt cele mai întâlnite:

  • Pereții pot fi afectați în zona unde a fost amplasată cada sau cabina veche. Dacă sunt crăpături sau zgârieturi, aplică un strat de chit pentru glet și șlefuiește cu grijă.
  • Dacă a fost necesară scoaterea unor plăci pentru instalarea noii căzi sau cabine, înlocuiește-le cu variante care să se potrivească.
  • Pentru a preveni infiltrațiile de apă și apariția petelor de mucegai, aplică un strat de silicon între cadă și margine.

Indiferent că ai optat pentru căzi inzidite sau cabine walk-in, reamenajarea unei băi poate fi făcută cu buget redus. Însă, trebuie să fii dispus să faci anumite lucrări de bricolaj și să prioritizezi câteva elemente esențiale. Estetica și funcționalitatea trebuie să se îmbine armonios, iar detaliile tehnice trebuie bifate cu atenție.

Urmează recomandările de mai sus și bucură-te de rezultatele dorite!