ianuarie 18, 2025
De ce sa pregatesti paine cu maia in locul celei cu drojdie?

In ultima vreme si din fericire, painea cu maia si-a castigat locul de drept (bine-meritat si mult-asteptat) in randul bucatarilor si celor pasionati de gatit. Este destul de imbucurator faptul ca ne reintoarcem la traditiile stravechi, care sunt, de altfel, si mult mai sanatoase. Comparativ cu painea preparata cu drojdie, cea cu maia exceleaza din perspectiva benefiicilor.

Asadar, sa vedem ce este de fapt maiaua si ce beneficii are in comparatie cu painea cu drojdie.

Ce este maiaua?

Maiaua este un agent de fermenatare folosit in locul drojdiei in procesul de preparare a painii sau a produselor de patiserie.

Acest agent de fermentare se produce printr-un amestec intre faina si apa lasat la fermentare intr-un mediu cald si umed. Aceste conditii favorizeaza dezvoltarea unor microorganisme benefice, precum bacteriile lactice, care favorizeaza procesul de preparare a aluatului.

Mai exact, aceste microorganisme se hranesc cu zaharurile din faina, dar produc si anumiti compusi care sunt responsabili pentru cresterea aluatului si textura acestuia. Datorita dioxidului de carbon acumulat in amestecul respectiv, s-ar putea sa simti si un miros specific.

Trebuie sa mentionam ca este extrem de importanta faina folosita in procesul de fermentatie, pentru ca rezultatul final si aroma aluatului depind de aceasta.

Ce beneficii are maiaua?

Maiaua are numeroase beneficii pentru organism. In primul rand, painea si alte produse preparate cu maia se digera mult mai usor. In al doilea rand, pentru ca procesul de fermentare favorizeaza dezvoltarea microorganismelor benefice, produsele cu maia au o cantitate mare de probiotice, care sunt esentiale pentru o digestie adecvata.

Sa nu uitam si de faptul ca produsele cu maia pot fi consumate si de persoanele care au o sensibilitate la gluten, pentru ca acestea contin o cantitate mai mica de gluten datorita procesului lung de fermentatie. In plus, painea cu maia ajuta si la scaderea nivelului de glucoza serica.

Pe langa asta, maiaua, in comparatie cu drojdia, are un nivel mai crescut de fitaza, care contribuie la scaderea acidului fitinic. Acest lucru, la randul lui, imbunatateste absorbia mineralelor la nivel intestinal. Asadar, produsele cu maia scad acidul fitinic cu aproximativ 62%, pe cand cele cu drojdie scad acidul fitinic cu doar 38%.

Cum se pregateste maiaua?

Daca vrei sa pregatesti paine cu maia pentru familia ta, iti recomandam sa incerci procesul de la A la Z de sine statator, pentru ca este extrem de interesant!

Totusi, trebuie sa te echipezi cu rabdare si perseverenta, pentru ca procesul trebuie monitorizat cu atentie pentru a asigura dezvoltarea microorganismelor benefice. Dar rezultatul va fi cu siguranta pe masura!

Pe de alta parte, daca detii o afacere in ramura HoReCa, s-ar putea sa ai nevoie de ajutorul unui producator specializat in industria drojdiilor si a proceselor de fermentatie.

Echipa LeSaffre, de exemplu, propune patru tipuri de maia:

  • Creme de Lavain – maia lichida activa obtinuta din fainuri organice
  • Tekuta Ritesa – maia acida lichida inactiva bazata pe faina de secara
  • Secara Natura – maia pasta dezactivata bazata pe faina de secara
  • Kontinol – maia acida lichida inactiva din faina de secara care functioneaza ca agent de acidifiere pentru aluat.

Asadar, daca vrei sa introduci un produs nou pe baza de maia in brutaria ta, nu ezita sa contactezi echipa LeSaffre, care este recunoscuta la nivel global pentru produsele de fermentatie de calitate.

Source

Comunicat de presa

Advertorial