decembrie 5, 2024
Importanța screening-ului și a diagnosticului prenatal

Ce sunt testele prenatale?

Testele prenatale sunt teste efectuate în timpul sarcinii pentru a verifica starea de sănătate a femeii și a bebelușului ei. Acestea pot detecta afecțiuni care pot expune copilul la risc pentru probleme precum nașterea prematură dacă nu sunt tratate. De asemenea, testele pot ajuta furnizorii de servicii medicale să identifice alte situații precum un defect congenital sau o anomalie cromozomială.

Unele teste prenatale sunt teste de screening care pot dezvălui doar posibilitatea unei probleme. Alte teste prenatale sunt teste de diagnostic care pot afla cu exactitate dacă un făt are o problemă specifică. Un test de screening este uneori urmat de un test de diagnostic.

Centrul Medical Dr. Gh. Iliev oferă, pe lângă consultații, ecografii, următoarele tipuri de screening :

Screening pentru sindromul Down (trisomia 21, T21)

Servicii de screening combinat pentru T21 în primul trimestru, 11-13 săptămâni de sarcină, după protocolul The Fetal Medicine Foundation, Londra (FMF-UK), precum și screening combinat pentru T21 în trimestrul doi, la 16-20 săptămâni de sarcină.

Screening pentru cancerul de col uterin și mamar

Servicii de screening combinat pentru PEs în primul trimestru (11-13 săptămâni de sarcină), și screening combinat pentru RCIU în primul trimestru (11-13 săptămâni de sarcină), după Standardul de Calitate recomandat de FMF-UK.

Screening ecografic pentru luxația congenitală de șold la copilul mic și chirurgie pediatrică.

Servicii de screening ecografic pentru luxația congenitală de șold (între 4 și 6 săptămâni de viață ale copilului).

Ce teste se fac la prima vizită prenatală?

Unul dintre obiectivele primei vizite la cabinetul obstetricianului este să vă confirmați sarcina și să vedeți dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră sunteți expuși riscului de a avea probleme de sănătate.

Medicul va face un examen fizic complet, care poate include o evaluare a greutății, verificarea tensiunii arteriale și examinarea sânilor și pelvinei. Dacă trebuie să vă faceți testul cervical de rutină (test Papanicolau), medicul o va face în timpul examenului pelvin. Acest test detectează modificări ale celulelor cervicale care ar putea duce la cancer. În timpul examenului pelvin, medicul dumneavoastră va verifica, de asemenea, bolile cu transmitere sexuală  cum ar fi chlamydia sau gonoreea.

Pentru a vă confirma sarcina, este posibil să aveți un test de sarcină în urină, care verifică hCG, un hormon și indicator de sarcină. De asemenea, urina este testată pentru proteine, zahăr și semne de infecție. Când sarcina dvs. este confirmată, data scadenței este calculată pe baza ultimului ciclu menstrual.

Un test de sânge va verifica lucruri precum:

  • grupa ta de sânge și factorul Rh. Dacă sângele tău este Rh negativ și al partenerului tău este Rh pozitiv, poți dezvolta anticorpi care se dovedesc periculoși pentru făt. Acest lucru poate fi prevenit printr-o injecție administrată în jurul celei de-a 28-a săptămâni de sarcină.
  • anemie – un număr scăzut de globule roșii
  • hepatita B , sifilisul și HIV
  • imunitate la rujeola germană (rubeolă) și varicelă (varicela)
  • fibroza chistică și atrofia musculară spinală. Furnizorii de asistență medicală oferă acum în mod obișnuit screening pentru aceste afecțiuni chiar și atunci când nu există antecedente familiale.

Ce alte teste ar putea fi oferite?

Furnizorii de asistență medicală pot comanda alte teste în timpul sarcinii unei femei pe baza unor lucruri precum istoricul medical personal al ei (și al partenerului ei) și factorii de risc. Este important să discutați cu medicul dacă copilul dumneavoastră este expus riscului de afecțiuni ereditare.

Vino și află dacă sarcina ta evoluează normal și dacă este bine viitorul tău copil la Centrul Medical Dr. Gh. Iliev din Iași, recunoscuți pe plan regional pentru screening-urile care acoperă toată perioada sarcinii (SD, PEs, RCIU) realizate după protocolul britanic The Fetal Medicine Foundation,  (FMF-UK), renumit la nivel internațional pentru precizia rezultatului obținut.

Detalii și pe site-ul centrului – https://driliev.ro/

Pentru programări: Tel. 0735 867 886

Source

Comunicat de presa

Advertorial