0 0
Read Time:5 Minute, 14 Second

În încercarea de a înțelege și combate cancerul, terapiile țintite reprezintă un avans semnificativ, în primul rând pentru că ele oferă speranță și încredere pentru milioane de pacienți. În acest articol îți spunem ce înseamnă terapiile țintă, cum funcționează și căror pacienți se adresează. De asemenea îți spunem care sunt efectele secundare posibile și care sunt criteriile după care se recomandă terapiile țintă.

Ce este terapia țintită?

Terapia țintită este un tip de tratament împotriva cancerului care se concentrează asupra modificărilor sau mutațiilor genetice care transformă celulele sănătoase în celule canceroase. Pentru a utiliza terapia țintită, medicii testează modificările genetice responsabile pentru a ajuta celulele canceroase să crească și să supraviețuiască. Apoi, medicii identifică tratamentele specifice care pot distruge aceste celule sau care pot să le împiedice să crească. Terapia țintită îi ajută pe medici să trateze celulele canceroase fără a afecta celulele sănătoase. Există peste 80 de terapii țintite pentru a trata mai multe tipuri de cancer. Uneori, medicii recomandă o terapie țintită ca primă linie sau ca tratament inițial. De asemenea, medicii pot combina terapia țintită cu alte tratamente.

Cum funcționează terapia țintită?

Odată ce medicii înțeleg mutația genetică ce transformă o celulă sănătoasă într-o celulă canceroasă, aceștia identifică părți specifice ale celulelor canceroase care urmează să fie țintite în cursul tratamentului. Uneori, țintele sunt pe suprafața celulelor canceroase, iar în alte situații țintele sunt substanțele din interiorul celulelor canceroase. Iată care sunt cele mai frecvente două tipuri de terapii țintite pentru tratarea cancerului:

  • anticorpii monoclonali: aceștia sunt versiuni fabricate în laborator ale anticorpilor pacientului. Anticorpii fac parte din sistemul imunitar. Aceștia sunt proteine care cercetează corpul în căutarea semnelor de proteine intruse (antigeni) care pot proveni de la infecții sau celule canceroase. Anticorpii țintesc acești antigeni pentru a scăpa de intruși. Anticorpii monoclonali au mai multe moduri de a ataca celulele canceroase.
  • medicamente cu molecule mici: aceste medicamente se leagă se atașează la ținte specifice pe celulele canceroase, împiedicând creșterea acestora sau ucigând celulele canceroase.

Exemple de terapii țintite

Celulele canceroase au nevoie de multe lucruri pentru a supraviețui. Unele terapii țintite concepute pentru a împiedica celulele canceroase să crească, să se înmulțească și să supraviețuiască includ:

  • inhibitori de angiogeneză: asemenea organelor și țesuturilor, celulele canceroase au vase de sânge de care depind pentru a primi oxigenul și nutrienții necesari supraviețuirii. Pentru a se asigura că primesc suficient oxigen și nutrienți, aceste celule eliberează anumite substanțe chimice. Inhibitorii de angiogeneză blochează aceste semnale, astfel încât celulele canceroase nu mai au acces la oxigen și substanțe nutritive.
  • inhibitori ai proteazomului: această terapie țintită se concentrează pe enzimele numite proteazomi, care distrug proteinele localizate în celulele canceroase.
  • inhibitori de transducție a semnalelor: aceștia întrerup sistemul de mesagerie al celulelor canceroase pentru creștere și supraviețuire. În mod normal, celulele canceroase utilizează un receptor proteic numit receptor de semnalizare pentru a trimite mesaje către alte proteine din interiorul celulei. Aceste proteine se bazează pe receptorul de semnalizare pentru a primi instrucțiuni privind divizarea, moartea și alți pași pe care celulele canceroase îi fac pentru a crește și a se înmulți.

Cui se adresează terapiile țintite?

Au fost dezvoltate peste 80 de terapii țintite pentru a trata mai multe tipuri de cancer. Mai mult, au dezvoltat terapii țintite care tratează diferite mutații care fac parte din același tip de cancer. Tipurile de cancer care pot fi tratate cu terapiile țintite includ:

  • cancer de sânge (leucemie, mielom, limfom);
  • cancer cerebral (neuroblastom);
  • cancer osos sau cancerul țesutului moale (sarcom);
  • cancer mamar (mai multe tipuri, cum ar fi cele cu mutații genetice BRCA);
  • cancer digestiv (colorectal, esofagian, pancreatic, stomacal, hepatocelular);
  • cancer de gât (laringian, orofaringian, oral);
  • cancer de plămân;
  • cancer al sistemului reproducător (de col uterin, endometrial, prostată);
  • cancer de piele (melanom);
  • cancer tiroidian;
  • cancer urinar (renal). 

Terapia țintită funcționează întotdeauna?

Terapia țintită este un tratament foarte eficient, dar nu este întotdeauna de succes. Identificarea unei ținte pentru terapie este un proces complicat care necesită informații foarte detaliate despre un anume tip de cancer. Există situații în care terapia țintă nu are efect:

  • tumora nu reacționează la terapie așa cum era de așteptat în principal pentru că nu are nevoie de acea substanță pentru a se dezvolta.
  • celulele tumorale continuă să sufere mutații, acest lucru înseamnă că terapia țintită nu funcționează sau nu este la fel de eficientă ca înainte.

Detalii despre procedura terapiei țintite

Medicul este cel care decide că terapia țintită este tratamentul potrivit pentru tipul de cancer pe care îl are pacientul. Pacientul poate face anumite analize de sânge sau chiar o biopsie, pentru că este nevoie de probe pentru modificări sau mutații genetice specifice. Fiecare plan de tratament este diferit. Terapia țintită poate să includă o pastilă pe care pacientul o înghite, o injecție (subcutanată sau intravenoasă). De asemenea,terapiațintităpoatesăfieasociatăchimioterapieisauradioterapiei.

Beneficiile terapiei țintite

Principalul beneficiu al terapiei țintite este că poate distruge celulele canceroase fără a afecta celulele sănătoase. De asemenea, poate bloca creșterea celulelor canceroase. Medicul recomandă o astfel de terapie atunci când alte tratamente au fost ineficiente.

Efectele secundare ale terapiei țintite?

Efectele secundare ale terapiei țintite sunt diferite pentru fiecare medicament în parte. Cele mai frecvente efecte secundare includ:

  • diaree;
  • enzime hepatice crescute;
  • cardiotoxicitate;
  • piele uscată;
  • fotosensibilitate;
  • hipertensiune arterială;
  • pierderea culorii părului;
  • modificări ale unghiilor;
  • probleme cu vindecarea rănilor și coagularea sângelui;
  • erupții cutanate;
  • boală pulmonară interstițială;
  • modificări ale ritmului cardiac;
  • modificări neurologice.


Cât timp durează efectele secundare după terapia țintită?

Este posibil ca pacientul să aibă efecte secundare pe toată durata tratamentului. Efectele secundare ale terapiei țintite variază de la o persoană la alta. Majoritatea efectelor secundare ale terapiei țintite dispar la câteva luni după terminarea tratamentul.

Cancerul se dezvoltă atunci când instrucțiunile genetice ale unei celule se modifică. Celulele sănătoase încep să urmeze aceste instrucțiuni, ceea ce le transformă în celule canceroase. În terapia țintită, medicii identifică țintele celulelor canceroase și folosesc medicamente adaptate la instrucțiunile genetice specifice ale celulei canceroase. Aceste medicamente fie distrug celulele canceroase în mod direct, fie le împiedică să primească instrucțiunile de care celulele canceroase au nevoie pentru a continua să crească. Este important să reții că terapia țintită nu este cel mai bun tratament pentru fiecare tip de cancer, de aceea este esențial ca pacienții să consulte medicii oncologi pentru a afla cea mai bună strategie de tratament. (P)

Source

Comunicat de presa

Advertorial

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
comunicat