0 0
Read Time:4 Minute, 17 Second

Bolile cardiace congenitale descriu la modul general o serie de defecte congenitale care afectează funcţionarea normală a inimii. Termenul congenital relevă faptul că aceste afecţiuni sunt prezente de la naştere, apărând în perioada intrauterină. Sunt printre cele mai frecvente malformaţii congenitale şi afectează 1 din 100 de copii născuţi în lume. 

Ce sunt bolile cardiace congenitale

Inima este împărțită în 4 secțiuni principale numite camere. Acestea sunt cunoscute ca atriul stâng (colectează sângele care se întoarce din plămâni), ventriculul stâng (camera principală de pompare a corpului), atriul drept (colectează sângele care se întoarce din venele corpului) şi ventriculul drept (pompează sângele în plămâni). 

De asemenea, exista 4 valve care controlează modul în care sângele curge prin inimă și în jurul corpului. Acestea sunt cunoscute ca valva mitrală (separa atriul stâng de ventriculul stâng), valva aortică (separă ventriculul stâng de artera principală, aorta), valva tricuspidă (separă atriul drept de ventriculul drept) şi valva pulmonară (separă ventriculul drept de artera pulmonară de plămân). 

Boala cardiacă congenitală poate apărea dacă oricare dintre aceste camere sau valve nu se dezvoltă corespunzător în perioada intrauterină.

Factori de risc pentru bolile cardiace congenitale

Cu toate că nu se ştie exact care sunt cauzele pentru unele boli cardiace congenitale, sunt cunoscuţi anumiţi factori de risc care cresc probabilitatea acestora, cum ar fi sindromul Down, rubeola sau alte infecţii de care suferă mama în timpul sarcinii dar şi administrarea de anumite medicamente în perioada de sarcină, inclusiv statine sau medicamente pentru acnee. 

Alţi factori de risc pentru bolile cardiace congenitale sunt fumatul sau consumul de alcool în perioada de sarcină, faptul că mama suferă de diabet zaharat sau diverse defecţiuni cromozomiale moştenite din familie. 

Diagnosticarea bolilor cardiace congenitale

În multe cazuri, bolile cardiace congenitale sunt diagnosticate înainte de a se naște copilul în cadrul unei ecografii în timpul sarcinii. Cu toate acestea, nu este întotdeauna posibilă detectarea defectelor cardiace congenitale în acest mod şi sunt şi situaţiile în care boala este diagnosticată după naşterea copilului. 

Simptomele bolilor cardiace congenitale

Bolile cardiace congenitale pot avea o serie de simptome, în special la bebeluși, printre care bătăile rapide de inimă, respiraţia rapidă, umflarea picioarelor, a abdomenului sau a zonei din jurul ochilor. 

Alte simptome sunt oboseala extremă, cianoza (nuanţa albastră a pielii sau a buzelor) sau faptul că bebeluşul oboseşte şi respiră rapid când se hrăneşte. Chiar dacă aceste probleme sunt uneori vizibile la scurt timp după naştere, defectele uşoare pot cauza probleme abia mai târziu, când bebeluşul creşte. 

Tipuri de boli cardiace congenitale

Există multe tipuri de boli cardiace congenitale și, uneori, apar în combinație. Unele dintre cele mai frecvente defecte includ defectele septale care înseamnă că există o gaură între 2 dintre camerele inimii, adică o gaură în inimă. Se mai evidenţiază coarctația aortei când principala arteră mare a corpului, numită aortă, este mai îngustă decât în mod normal. 

Un alt tip de boala cardiacă congenitală apare la stenoza valvei pulmonare. În acest caz, valva pulmonară care controlează fluxul de sânge din camera inferioară dreaptă a inimii către plămâni, este mai îngustă decât în mod normal. În cazul în care valvele pulmonare și aortice și arterele cu care sunt conectate au schimbat pozițiile, se vorbeşte despre transpunerea arterelor mari.

Un alt termen folosit este cel de inimă subdezvoltată. În acest caz, o parte a inimii nu se dezvoltă corespunzător, lucru care face dificilă pomparea suficientă a sângelui în corp sau în plămâni

Tratarea bolilor cardiace congenitale

Tratamentul bolilor cardiace congenitale depinde de obicei de defectul depistat la copil. Defectele ușoare, cum ar fi găurile în inimă, adesea nu trebuie tratate, deoarece se pot ameliora de la sine și cauzează alte probleme. 

Operația sau procedurile intervenționale sunt de obicei necesare dacă defectul este semnificativ și provoacă probleme. Tehnicile chirurgicale moderne pot restabili adesea cea mai mare parte sau toate funcțiile normale ale inimii.

Cu toate acestea, persoanele cu boli cardiace congenitale au adesea nevoie de tratament pe tot parcursul vieții și, prin urmare, au nevoie de o revizuire de specialitate în timpul copilăriei și la vârsta adultă. Acest lucru se datorează faptului că persoanele cu probleme cardiace complexe pot dezvolta în timp probleme suplimentare legate de ritmul sau de valvele cardiace.

Majoritatea intervențiilor chirurgicale și a procedurilor intervenționale nu sunt considerate a fi un remediu. Capacitatea persoanei afectate de a face exerciții fizice poate fi limitată și poate fi necesar să ia măsuri suplimentare pentru a se proteja de infecții.

Prevenirea bolilor cardiace congenitale

Întrucât se cunosc atât de puține cauze despre bolile cardiace congenitale, nu există o modalitate garantată de a evita nașterea unui copil cu această afecțiune. 

Cu toate acestea, o femeie însărcinată ar trebui să se vaccineze împotriva rubeolei sau a gripei, să evite fumatul, consumul de alcool sau de medicamente în perioada de sarcină, să ia zilnic 400 de micrograme de supliment de acid folic pe zi în timpul primului trimestru (primele 12 săptămâni) de sarcină. 

Acest lucru reduce riscul de a da naștere unui copil cu boală cardiacă congenitală, precum și alte câteva tipuri de malformații congenitale.

Source

Comunicat de presa

Advertorial

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
comunicat