0 0
Read Time:3 Minute, 53 Second

Ficatul este “laboratorul organismului” deoarece, în interiorul său, undeva la 500 de funcții chimice sunt generate pentru a ne menține sănătatea. Însă, dacă noi nu avem grijă la o serie de aspecte, ficatul nu va putea să proceseze și să ne mențină pe linia de plutire. În momentul în care ficatul nu își îndeplinește corect funcțiile, atunci încep să apară problemele de sănătate. De asemenea, boli grave precum hepatita  A, B, C, ciroza sau chiar cancerul hepatic ne pot pune viața în pericol. De aceea, trebuie să avem grijă de ficatul nostru, printr-o serie de obiceiuri sănătoase. Să vedem 5 dintre modalități de a ne menține sănătatea ficatului:

O dietă sănătoasă

Ficatul joacă un rol crucial în metabolizarea nutrienților, așa că este esențial să-i furnizăm combustibilul potrivit. Consumul unei diete bogate în fructe, legume și cereale integrale, limitând în același timp alimentele procesate, grăsimile saturate și zaharurile adăugate poate ajuta la menținerea ficatului sănătos. În plus, consumul de alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi usturoiul, ghimbirul și turmericul poate ajuta la protejarea ficatului de daune, dar și la creșterea imunității. De asemenea, limitează consumul de alcool. Ficatul este responsabil pentru descompunerea alcoolului, iar consumul excesiv de alcool poate duce la afectarea ficatului. Bărbaților le este recomandat să-și limiteze consumul de alcool la cel mult două pahare pe zi, iar femeile să nu consume mai mult de un pahar pe zi. Iar dacă vrei să beneficiezi de un plus de sănătate și să te asiguri că medicamentele și antibioticele nu-ți vor suprasolicita ficatul în sezonul rece, administrează comprimate Molekin Imuno la recomandarea medicului, pentru o imunitate crescută în sezonul virozelor și al gripei.

Exerciții fizice regulate

Activitatea fizică regulată este esențială pentru menținerea sănătății generale și, de asemenea, poate ajuta la menținerea ficatului în stare bună. Exercițiile fizice pot ajuta la reducerea riscului de boli hepatice prin îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea inflamației. Încearcă să faci cel puțin 30 de minute de exerciții de intensitate moderată, cum ar fi mersul pe jos sau cu bicicleta, în majoritatea zilelor săptămânii. Făcând exerciții fizice regulate, îți poți gestiona și greutatea. A fi supraponderal sau obez poate crește riscul de afectare a ficatului și de instalare a bolii hepatice. Pierderea în greutate printr-o combinație de alimentație sănătoasă și exerciții fizice regulate poate ajuta la îmbunătățirea funcției hepatice și la reducerea riscului de boli hepatice.

Măsuri preventive

Vaccinează-te și monitorizează constant ficatul: hepatita B și hepatita C sunt infecții virale care pot duce la afectarea ficatului și chiar la apariția cancerului hepatic. Sunt disponibile vaccinuri pentru a proteja împotriva acestor viruși, iar vaccinarea poate ajuta la reducerea riscului de afectare a ficatului. Ia în considerare și medicamentele hepatice. Dacă ai fost diagnosticat cu o boală hepatică, medicul tău îți poate prescrie medicamente pentru ficat. Aceste medicamente pot include antivirale pentru tratarea hepatitei, medicamente pentru scăderea nivelului de colesterol sau medicamente pentru reducerea inflamației. Este important să urmezi instrucțiunile medicului. În plus, testele regulate ale funcției hepatice pot ajuta la detectarea timpurie a oricăror probleme. Aceste teste pot include teste de sânge pentru măsurarea enzimelor hepatice, precum și teste imagistice, cum ar fi ultrasunetele sau tomografia. Dacă ai antecedente de boală hepatică sau ești expus riscului de boli hepatice, discută cu medicul despre testele adecvate ale funcției hepatice pentru tine.

Odihnă și relaxare

Dormi suficient și gestioneză stresul. Somnul joacă un rol important în menținerea sănătății și a bunăstării generale și poate ajuta, de asemenea, la protejarea ficatului. Lipsa somnului poate crește riscul de boli hepatice prin perturbarea nivelului hormonal, creșterea inflamației și reducerea capacității organismului de a procesa glucoza. Ar trebui  să dormi cel puțin 7-9 ore pe noapte. Și stresul cronic poate crește riscul de boli hepatice prin creșterea inflamației și a nivelurilor hormonale. Găsirea unor modalități sănătoase de a gestiona stresul, cum ar fi prin exerciții fizice, meditație sau chiar cu ajutorul unui terapeut poate ajuta la reducerea riscului de afectare a ficatului.

Aer curat

Evită expunerea la toxine: Anumite substanțe chimice și toxine pot fi dăunătoare pentru ficat. Pentru a reduce riscul de afectare a ficatului, este important să eviți expunerea la toxine, cum ar fi pesticidele, substanțele chimice industriale și anumite medicamente.

Îngrijirea ficatului tău este esențială pentru menținerea sănătății generale. Odată instalate bolile hepatice, va fi greu să le ții sub control sau să le vindeci. De aceea, urmează o dietă sănătoasă, fă exerciții fizice în mod regulat, dormi suficient și gestioneză stresul cât de mult poți. Este important să-ți menții ficatul în stare bună. În cazul oricărei probleme, trebuie să consulți, de urgență, medicul curant sau un specialist.

Foto: Freepik

Source

Comunicat de presa

Advertorial

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
comunicat