noiembrie 24, 2024
Cum alegi cele mai potrivite carti pentru copii

Librariile de astazi sunt pline de carti pentru copii. Exista si multe bloguri, site-uri web care recomanda carti pe grupe de varsta, gen literar, autor etc. Cu toate acestea, ne este greu sa alegem cartile potrivite pentru copiii nostri. Ce ar trebui sa facem in aceasta situatie?

Ce inseamna carti potrivite pentru copii?

Cand aleg o carte pe care sa o citesc copiilor mei, imi vin in minte cateva lucruri si anume:

Ar trebui sa fie o carte potrivita pentru nivelul de intelegere al copilului

De exemplu, un copil de 4-5 ani care foloseste termeni si cuvinte la nivel foarte inalt intr-o poveste pe care i-o citesc nu va intelege prea multe. De asemenea, trebuie sa tinem cont ca cei mai mici copii sunt atrasi de cartile cu mai multe imagini si mai putin text, raport care se inverseaza odata cu varsta. Daca nu inteleg ce citesc, copiii se plictisesc repede si probabil ca vor renunta foarte repede la citit. Pe de alta parte, daca inteleg, se simt increzatori in abilitatile lor de citire si vor sa citeasca mai mult.

Carti care ar trebui sa fie zona de interes a copilului

Alegerea diferitelor grupe de varsta nu este singurul factor pe care trebuie sa il luam in considerare atunci cand alegem carti pentru copii, zona de interes a copilului este de asemenea importanta. Unii copii le place dinozaurii, altora le place lumea gastelor, la fel cum unor copii le place sa citeasca despre vrajitoare si altora le place sa citeasca despre ursuleti. Daca le plac subiectele discutate in carte, sunt sanse sa nu renunte pana nu vor citi toate detaliile. Natura lor curioasa nu-i va face sa dea jos aceasta carte prea curand!

Carti cu un mesaj sau o invatatura pozitiva

Aceste carduri sunt intotdeauna pe primul loc in ordinea prioritatilor. Exista o multime de carti acolo si nu poti invata nimic. Dimpotriva, un limbaj este nepotrivit, nu exista informatii pozitive si chiar o lipsa totala de imaginatie! Atentie, nu vrem ca ei sa invete obiceiuri proaste si lucruri negative din carti!

Deci sunt multe carti, bune si rele. Este foarte important sa stim sa alegem cartile pe care le citim copiilor nostri sau pe care ei le citesc singuri. Daca gasim cartile potrivite, atunci ele devin cititori indepartati.

Carti pentru copii: Cum sa o gasiti pe cea mai potrivita?

Cea mai faimoasa metoda de a determina daca o carte este inteleasa de copiii nostri este metoda cu cinci degete. Aceasta include urmatorii pasi:

Deschide cartea din mijloc si citeste sau pune copilul sa citeasca o pagina cu voce tare. Pentru fiecare cuvant necunoscut pe care il intalneste, copilul trebuie sa ridice un deget. Vom sti daca aceasta carte este potrivita pentru el:

  • Daca ridica doar unul sau cel mult doua degete dupa ce a citit o pagina, atunci cartea este potrivita pentru nivelul sau de intelegere
  • Daca dupa ce a citit o pagina, ridica trei degete, inseamna ca ar trebui sa citeasca acea carte impreuna cu o persoana in varsta (parinte) pentru a explica anumite cuvinte, expresii etc.
  • Daca dupa ce a citit o pagina, are patru sau mai multe degete mari, atunci acea carte este prea dificila pentru nivelul sau de intelegere, sugereaza-i sa gaseasca o alta carte
  • O alta modalitate grozava este sa afli direct de la copil. Stia ce il interesa, ce voia sa stie, ce voia sa stie. De multe ori, copiii ne pun intrebari din cele mai diverse domenii. A spune ca nu stii raspunsul la intrebarea lor este o oportunitate grozava de a invata impreuna dintr-o carte.

Recomandari pentru carti pentru copii pentru diferite grupe de varsta

In general, copiii de 0-6 ani sunt atrasi de urmatoarele lucruri:

  • Carti cu multe imagini clare, frumos colorate si mai putin text (cu propozitii simple, clare);
  • Carduri cu animale (reale sau fictive);
  • Carti despre situatii si oameni care sunt asemanatoare vietii de zi cu zi, familiare.

Intre 7-9 ani, cititorii de la distanta incep sa se dezvolte. Cartile pentru ei sunt:

  • Carti in domenii de interes;
  • Carti cu personaje preferate sau autori pe care i-au citit inainte;
  • Carti de aventura cu personaje misterioase, bizare, reale sau fictive;
  • Carti de aventura cu personaje animale;
  • Carti precum „Stiati ca…” sau „De ce”.

Copiii de 10-12 ani stiu deja sa aleaga cartile in functie de interesele lor si vor fi atrasi de:

  • Carti de fictiune, cum ar fi Harry Potter;
  • Carti de istorie sau carti de aventura si calatorii;
  • Carti de detectivi care ii tin in cautarea unor indicii pentru a rezolva misterele;
  • Personajele din carte au aceleasi experiente ca si ei de aceeasi varsta;
  • Carti non-fictiune din diverse domenii (descoperire stiintifica, geografie etc.).

Preferintele pentru carti pentru copii incep sa devina cele mai diverse incepand cu varsta de 12 ani. Alegerea cartilor pentru copii depinde in mare masura de zona de interes, de multiplele stari emotionale pe care le traieste copilul la aceasta varsta, asa ca vom avea:

  • Carti despre oameni celebri – biografii (automate);
  • Carte de fictiune, fantezie, magie;
  • Carti care le deschid ochii si le arata perspective noi.

Source

Comunicat de presa

Advertorial