noiembrie 22, 2024
Tot ce trebuie să știm despre sistemele pneumatice

1)      Cum funcționează pneumatica?

2)       Din ce este alcătuit un sistem pneumatic?

3)       Avantajele utilizării unui sistem cu acționare pneumatică

4)      HIDROstore, soluția de care are nevoie sistemul tău!

Pneumatica reprezintă o componentă extrem de importantă atunci când discutăm despre sistemele de producție intensivă, mecanizare sau automatizare. Deși, majoritatea dintre noi nu realizăm, suntem înconjurați de sisteme de acționare pneumatice, întrucât acestea reprezintă o necesitate absolută în majoritatea domeniilor industriale, cum ar fi industria automobilistică, aeronautică, construcțiilor, transporturilor, precum și în industria textilă și cea medicală.

De cele mai multe ori atunci când ne gândim la modul în care sunt fabricate autovehiculele, dispozitivele inteligente sau chiar electrocasnicele, ne vine în minte imaginea unui laborator robotizat în care mii de brațe computerizate se rotesc în jurul motoarelor electrice fabricând cu dexteritate produsele pe care le regăsim în viața noastră de zi cu zi. Această viziune este adesea cu mult departe de adevăr.

În realitate, majoritatea lucrurilor pe care le utilizăm în viața noastră de zi cu zi ori folosesc sisteme de acționare pneumatică, ori au fost fabricate cu ajutorul lor.

1)    Cum funcționează pneumatica?

Pneumatica este știința care folosește ca tehnologia aerului comprimat sau aerul comprimat sub presiune (sau un gaz similar, cum este azotul). Aceasta utilizează proprietățile gazului sub presiune pentru a produce, controla și transmite energia mecanică.

Ea utilizează compresoare pentru a crea si stoca aerul comprimat, precum și supape, cilindri, furtunuri pneumatice și alte componente pentru a controla si direcționa fluxul de gazului sub presiune. Acest lucru permite acționarea mecanismelor, cum ar fi clapete, supape, manivele, și altele, precum și furnizarea de putere de acționare pentru unelte și echipamente. Însă, înainte de a fi folosit, aerul trebuie să fie filtrat în prealabil și amestecat cu vapori de lubrifiant.

2)    Din ce este alcătuit un sistem pneumatic?

La fel ca orice alt sistem, un sistem pneumatic este alcătuit din componente care contribuie la realizarea scopului pentru care este utilizat.  În cadrul unui astfel de sistem se regăsesc componente care produc și transportă aerul comprimat, dar și elemente de control și de acționare. Pe baza rolului lor în cadrul sistemului pneumatic, se pot distinge următoarele categorii de elemente ale sistemului pneumatic:

  • Compresoare – componenta care comprimă aerul sau gazul utilizat și care îl livrează către rezervorul sub presiune. Pentru ca un sistem să funcționeze în condiții optime și ofere randamentul dorit este necesar să alegeți un compresor care să fie în conformitate cu cerințele sistemului dumneavoastră pneumatic.
  • Rezervoarele de aer comprimat – Acestea sunt vase care stochează aerul comprimat în condiții de siguranță. Atunci când alegi un recipient de aer comprimat trebuie să ai în vedere capacitatea, mărimea acestuia și nevoile sistemului tău, pentru ca el să aducă un plus de valoare echipamentelor tale pneumatice.
  • Prepararea aerului comprimat- înainte ca aerul comprimat să fie utilizat în acţionarea pneumatică, acesta trebuie să fie, în prealabil, preparat în mod corespunzător, prin eliminarea apei şi a altor impurităţi. Filtrele sunt componentele responsabile cu această sarcină. Pentru a determina filtrul care este potrivit sistemului tău pneumatic trebuie să ai în vedere următoarele aspecte: tipul de aer comprimat utilizat, presiunea și debitul de aer, gradul de curățare necesar și dimensiunile disponibile pentru instalare.
  • Valve de control al debitului –  rolul lor este de a controla sensul de curgere a aerului, cât și a presiunii acestuia în circuitele în care sunt montate. Din această categorie fac parte: supapele de sens, de evacuare sau robineții de control.
  • Componente de acţionare – cilindri pneumatici, în care se realizează transformarea energiei aerului comprimat în forţă mecanică. Aceste componente sunt cele care realizează în mod direct funcția de bază a sistemului pneumatic. Cele mai des utilizate componente de acționare sunt cilindrii liniari şi cilindrii rotativi.
  • Tubulatura sau conductele care transportă aerul comprimat de la compresor la aplicațiile utilizatoare și înapoi. Din această categorie fac parte următoarele: furtunuri pneumatice, care pot fi fabricate din materiale precum oțel, poliuretan, aluminiu și multe altele.

Dacă ai nevoie de asistență în ceea ce privește alegerea componentelor potrivite sistemului tău pneumatic, specialiștii HIDROstore sunt gata să îți ofere informațiile necesare pentru a achiziționa produsul care să aducă un plus de valoare echipamentelor tăle.

3)    Avantajele utilizării unui sistem cu acționare pneumatică

Pneumatica este o tehnologie cu o istorie lungă pe piața industrială, care este în continua dezvoltare și perfecționare. Eficiența și fiabilitatea echipamentelor pneumatice asigura utilizatorilor un grad scăzut de uzură și un randament maxim în atingerea obiectivelor de producție. În plus, utilizarea aerului comprimat ca sursă de energie elimină riscurile de scurgeri sau incendii, în comparație cu alte tipuri de sisteme. Acestea sunt de asemenea, mult mai ușor de utilizat și întreținut, deoarece au mai puține componente.

4)     HIDROstore, soluția de care are nevoie sistemul tău pneumatic!

Magazinul HIDROstore dispune de o gamă variată de produse destinate pneumaticii, de la cuplaje și furtunuri, unități de tratare a aerului, supape de control, actuatoare, până la toate instrumentele și accesoriile însoțitoare. De asemenea, datorită gamei uriașe de produse pe care o dețin, aceștia oferă complementar și soluții personalizate. Astfel, vei găsi tot ce ai nevoie într-un singur loc.

Așadar, dacă îți dorești să te asiguri că sistemul tău pneumatic va funcționa la capacitate maximă, atunci trebuie să vizitezi unul dintre cele opt magazine HIDROstore.

Source

Comunicat de presa

Advertorial