decembrie 5, 2024
Chistectomie ovariană – Cum este și cum se tratează?

Chisturile ovariene se dezvoltă în mod normal în momentul formării ovulului. Prezența lor nu este deloc periculoasă în cazul în care nu intervin modificări structurale. Însă, cu cât dimensiunea chisturilor este mai mare, cu atât efectele se agravează. În cazul fetelor, dezvoltarea unor asemenea formațiuni poate fi un semn al pubertății precoce. Adolescentele și femeile adulte prezintă chisturi normale, care sunt influențate de ciclul menstrual. După 40 de ani, riscul transformării maligne crește semnificativ. Totul este accentuat de infecțiile pelvine, problemele hormonale sau apariția unei sarcini.

Printre principalele tumori ovariene se numără:

  • Adenomul chistic – Una dintre cele mai întâlnite afecțiuni. Chistul este plin cu o substanță lichidă și este amplasat la nivelul ovarului.  Poate atinge dimensiuni cuprinse între 1 și 30 cm.
  • Endometriomul – Un chist plin cu lichid gros de culoare închisă care produce dureri intense și simptomatologie diversă.
  • Sindromul ovarelor polichistice – Este diagnosticat în momentul în care în jurul ovarului apar foliculi chistici care prezintă dimensiuni cuprinse între 2 și 5 cm. În general, sindromul este asociat cu evoluția tulburărilor hormonale. Apare de cele mai multe ori în cazul femeilor la care ovulația nu se produce în mod normal.
  • Chistul dermoid – Poate integra țesuturi multiple precum păr sau epiteliu. Este întâlnit cu precădere în cazul femeilor cu vârste sub 30 de ani. În momentul identificării chistului, intervenția chirurgicală este mai mult decât necesară.

Chisturile funcționale, de dimensiuni normale, nu prezintă simptome. Totuși, cu cât modificările sunt mai pronunțate cu atât starea pacientelor se agravează.

Simptomatologia se manifestă astfel:

  • Disconfort sau durere în zona pelvină în timpul derulării actului sexual,
  • Dereglări hormonale,
  • Stări de greață, amețeală sau chiar leșin,
  • Sângerări vaginale în cazul în care chistul se rupe,
  • Urinări frecvente,
  • Durere abdominală apărută brusc.

Chistectomie ovariană – Când și de ce trebuie să mergi la doctor?

Când se discută despre chistectomie ovariană, atenția va fi îndreptată catre cazurile în care intervenția chirurgicală este singura metodă de tratament a chisturilor ovariene.

Evident, mersul la medicul ginecolog este cea mai indicată metodă cu ajutorul căreia poți elimina suspiciune de malignitate.

Totuși, în ciuda importanței crescute, vizita în cabinetul ginecologic este realizată doar în momentul apariției unor simptome grave. De asemenea, există falsa impresie conform căreia afecțiunile ginecologice pot apărea doar la femeile adulte, care prezintă ciclul menstrual și și-au început activitatea sexuală. Însă, chisturile ovariene pot fi identificate și în cazul fetelor aflate la pubertate.

Tocmai de aceea, e recomandat să apelezi la ajutorul unui specialist și să optezi frecvent pentru controalele de rutină. Expertiza profesională este adesea însoțită de:

  • Informații relevante – Atât despre starea actuală de sănătate, cât și despre felul în care poți îmbunătăți funcționarea aparatului genital. Informațiile primite din partea medicului te vor ajuta să elimini din start miturile despre tratarea chisturilor ovariene care circulă în mediul online.
  • Soluții de prevenție – În urma consultului vei putea elimina din rutina zilnică majoritatea factorilor de risc care duc la apariția chisturilor ovariene. Fumatul, tratamentele pentru infertilitate, dar și administrarea de tamoxifen se numără printre factorii determinanți în apariția chisturilor.
  • Tratament personalizat – Nimic nu se compară cu eficiența activităților derulate de profesioniști. Odată ajunsă în cabinetul medical vei trece printr-un lung șir de investigații detaliate, în urma cărora vei primi un diagnostic precis. Tratamentul oferit va integra tehnici și metode care îndeplinesc întocmai cerințele și nevoile tale.

Programarea unui consult reprezintă așadar cea mai bună tehnică de monitorizare a dezvoltării chisturilor ovariene. Totuși, înainte de a ajunge în cabinet este recomandat să:

  • Eviți contactul sexual cu 48 de ore înainte,
  • Nu folosești produse de igienă precum geluri, creme sau parfum.
  • Faci programarea la mijlocul perioadei ciclului menstrual.

Chistectomie ovariană – Cum se derulează tratamentul?

Tratamentul de chistectomie ovariană este format din mai multe etape:

  • Într-o primă fază se derulează tehnicile de radiologie pentru a identifica în mod exact specificațiile chistului. Cele mai folosite opțiuni sunt radiografiile abdominale și ecografiile transvaginale. Astfel, un medic ginecolog poate prescrie soluția ideală de tratament și poate stabili care a fost cauza principală care a dus la dezvoltarea formațiunii.
  • Mai apoi, în funcție de complexitatea fiecărui caz se trasează o modalitate de tratare. Dacă este vorba de un chist ovarian de dimensiuni medii spre mari într-o primă fază se vor administra anticoncepționale. Dacă problema nu se estompează atunci se va trece la intervenție chirurgicală.
  • Există două opțiuni de realizare a intervențiilor chirurgicale: laparoscopică (o variantă minim invazivă, care durează aproximativ 30 de minute și care nu lasă în urmă cicatrici profunde și dureri care să persiste), laparotomie (utilizată în special în cazul în care se identifică riscul unei tumori maligne sau dimensiunea chistului este prea mare). În cazul laparotomiei se realizează o incizie transversală în zona abdominală.
  • Imediat după ce chistul este extirpat, se realizează teste de laborator pentru a stabili dacă este malign sau nu. Dacă riscul dezvoltării unei tulburări canceroase este posibil, se elimină și ovarul. În asemenea cazuri, perioada de recuperare poate dura între patru și șase săptămâni. De asemenea, monitorizarea constantă și consultul periodic nu pot lipsi din rutina pacientei.

Pe lângă mersul regulat la doctor există și alte aspecte pe care ar trebui să le iei în calcul pentru a elimina riscul dezvoltării chistectomiei ovariene:

  • Adoptă un stil de viață sănătos. Sindromul ovarelor polichistice a fost identificat de cele mai multe ori la femeile care aveau probleme de greutate.
  • Masajele de relaxare îți vor fi de mare ajutor.
  • Poți integra în meniul zilnic și remedii naturiste precum ghimbir, rădăcină de maca, mugurii de plop și mușețel.

Chisturile funcționale, care își modifică structura și cauzează dureri grave trebuie îndepărtate. În caz contrar, pot apărea complicații severe, care pot accelera procesul de evoluție a tumorilor maligne. Una dintre cele mai eficiente variante care te va ajuta să îndepărtezi riscul dezvoltării chisturilor problematice este mersul la medic. Specialistul îți va prescrie un tratament personalizat și te va ajuta să ții sub control simptomatologia.

Vizitează regulat cabinetul ginecologic și elimină problemele cauzate de chistectomie ovariană!

Meta: Riscul de chistectomie ovariană este destul de ridicat, indiferent de vârstă sau istoric medical. Mersul la medic este cea mai indicată metodă de prevenție.

Score: 85

Source

Comunicat de presa

Advertorial