Tipuri de abces dentar
În funcție de zona în care se formează, abcesul dentar poate să fie de mai multe tipuri. Astfel, abcesul gingival se dezvoltă atunci când, după cum îi arată numele, infecția apare la nivelul gingiei. Abcesul parodontal se poate forma din cauza unei infecții localizate în țesuturile parodontale, respectiv gingie și os alveolar, în timp ce abcesul apical poate să fie rezultatul unei infecții bacteriene apărute din cauza unei carii sau a unei fracturi dentare. Nu în ultimul rând, o infecție a țesuturilor din jurul unei coroane dentare poate să ducă la formarea unui abces dentar.
În afară de infecția pulpei dentare, printre cauzele abcesului se numără cariile, traumatismele, erupția unei măsele de minte, tartrul, parodontita. Pe de altă parte, formarea unui abces dentar poate să fie favorizată de stres, diabet, infecții ale tractului respirator superior, igiena deficitară ori fumat.
Complicațiile abcesului dentar
Abcesul dentar este una dintre cele mai frecvente urgențe stomatologice. Simptomele abcesului dentar apar brusc, acesta fiind asociat cu durere intensă, ce pulsează, de obicei la rădăcina dintelui, gingii inflamate, halenă și evacuarea puroiului prin carie sau prin gingie. De obicei, după ce medicul dentist drenează abcesul, pacientul nu va mai avea dureri.
Printre complicațiile abcesului dentar se numără:
- jenă la deschiderea gurii
- febră și frisoane
- stare intensă de oboseală
- descărcare de puroi verzui, urât mirositor
- răspândirea infecției la matricea osoasă
- distrugerea osului care înconjoară dintele
- pierderea dintelui.
Negestionat corespunzător, un abces dentar se poate răspândi în cele din urmă la structurile înconjurătoare, respectiv limbă, gât și sinusuri, putând provoca boli ca angina Ludwig, sinuzita maxilară, tromboză de sinus cavernos.
De asemenea, prin sânge, infecția poate să ajungă la organe vitale:
- creier
- inimă (endocardită)
- plămâni (pneumonie)
- sistem digestiv
- rinichi
- articulații și oase (osteomielită).
Tratamentul abcesului dentar
Un abces dentar nu se vindecă de la sine și, fără tratament, va evolua în chist și va provoca eventuale complicații ca cele prezentate mai sus. Pentru a calma durerile provocate de un abces dentar, în așteptarea consultului medical, poți lua un analgezic, precum paracetamolul, sau poți folosi un gel antiseptic. Pe de altă parte nu sunt recomandate medicamentele antiinflamatorii. Medicul va efectua o mică incizie în abces pentru a drena puroiul și a-l evacua, dacă, între timp, acesta nu se sparge singur. În general, ulterior sunt prescrise antibiotice, iar procedura este urmată de un tratament endodontic, în funcție de starea dintelui, cu obturație de canal sau plasarea unei coroane, de exemplu.
În concluzie, deși poate să pară o problemă banală și deși multe persoane evită să meargă la medic pentru acest lucru, abcesul dentar poate să pună viața în pericol. O igienă dentară efectuată corect, schimbarea regulată a periuței de dinți, o dată la trei luni, controalele stomatologice efectuate măcar anual, evitarea fumatului și a alimentelor care favorizează demineralizarea smalțului (sucurile de citrice, băuturile carbogazoase) și proliferarea bacteriilor (produsele dulci) se numără printre cele mai eficiente metode de a preveni formarea unui abces dentar.
Sursa foto: Freepik