ianuarie 18, 2025
Importanța detartrajului la stomatolog: ce boli poate preveni?

Controalele regulate la medicul stomatolog reprezintă unul dintre cele mai importante lucruri pe care o persoană îl poate face pentru a-și menține o bună sănătate orală. În timpul controalelor stomatologice, medicul poate efectua o varietate de tratamente de profilaxie dentară, menite să prevină problemele dentare și să promoveze o igienă orală sănătoasă. Detartrajul, împreună cu curățarea profesională a dinților, constituie principalele tratamente de igienizare efectuate în cabinetele stomatologice.

Ce este detartrajul?

Detartrajul este o procedură stomatologică neinvazivă în timpul căreia se îndepărtează tartrul și placa dentară de pe suprafața dinților, cu ajutorul unor instrumente speciale. Detartrajul poate fi efectuat manual, folosind chiurete (instrumente stomatologice sub formă de lame curbate, fabricate din oțel inoxidabil) sau mecanic, prin tehnologia cu ultrasunete, folosind un scaler (instrument stomatologic care îndepărtează tartrul și placa dentară de pe suprafața dinților cu ajutorul vibrațiilor mecanice cu frecvențe înalte).

Ce afecțiuni previne detartrajul?

Procedura de detartraj poate ajuta în prevenirea unei game largi de afecțiuni orale, inclusiv a bolii parodontale, o importantă cauză a pierderii definitive a dinților. De asemenea, detartrajul previne cariile dentare, îmbunătățește mirosul respirației și reduce presiunea dentară, prevenind astfel problemele de aliniere a dinților.

Deoarece reduce riscul de apariție a afecțiunilor orale, detartrajul ajută inclusiv la menținerea sănătății generale a organismului. Gingiile inflamate și infecțiile dentare, facilitate de o igienă orală neadecvată și de neglijarea igienizărilor orale profesionale, pot afecta negativ sistemul imunitar, ceea ce poate crește riscul de apariție a unor afecțiuni grave, precum bolile cardiovasculare și diabetul.

Detartrajul pentru purtătorii de aparat dentar

Detartrajul este important inclusiv pentru persoanele care poartă un aparat dentar safir sau alte tipuri de aparate dentare fixe, deoarece placa dentară și tartrul se pot acumula în jurul aparatului dentar și pot duce la probleme mai grave de sănătate orală.

La ce intervale de timp se recomandă detartrajul?

Intervalul recomandat pentru efectuarea unui detartraj poate varia în funcție de nevoile individuale ale fiecărei persoane și de starea generală de sănătate orală a acesteia. În general, se recomandă efectuarea detartrajului la fiecare 6-12 luni. În cazul persoanelor fumătoare și a celor care suferă de diferite afecțiuni orale, precum carii dentare sau gingivită, detartrajul poate fi necesar mai des.

Există riscuri în urma detartrajului?

Detartrajul este în general o procedură sigură și eficientă, asociată foarte rar cu efecte adverse. Cu toate acestea, există câteva riscuri asociate cu această procedură, în special în cazul în care este efectuată incorect sau cu o tehnică necorespunzătoare. Unele dintre riscurile asociate cu detartrajul includ sensibilitatea dentară, leziunile gingiilor și leziunile smalțului dentar.

Source

Comunicat de presa

Advertorial