0 0
Read Time:3 Minute, 58 Second

Prostatita este o afecțiune descrisă de inflamarea prostatei, o glandă de dimensiunile unei nuci, localizată sub vezica urinară. Această inflamare poate fi cauzată de o infecție bacteriană acută sau cronică, însă poate fi și non-bacteriană. Însă indiferent de specificul factorilor determinanți, are un impact semnificativ asupra organismului.

Simptomele pot varia de la dureri în zona pelvisului și dificultăți la urinare, până la disfuncții sexuale. Aceste probleme pot afecta negativ calitatea vieții unui individ, cauzând, de asemenea, probleme de natură emoțională, cum ar fi anxietatea și depresia. Află informațiile de bază despre cauzele, simptomele, diagnosticarea și tratarea prostatitei.

Prostatita: cauze principale și factori de risc

Prostatita este o afecțiune complexă, asociată unei liste extinse de cauze și factori de risc:

  • vârsta – bărbații tineri și de vârstă mijlocie sunt cei mai expuși riscului de a dezvolta această afecțiune;
  • infecții bacteriene – una dintre cele mai frecvente cauze ale prostatitei; anumite bacterii prezente în tractul urinar pot ajunge la prostată, cauzând infectarea acesteia; 
  • alte cauze: traumatisme localizate în zona pelviană, stresul, sindromul de durere pelvină cronică, utilizarea unui cateter urinar sau contactele sexuale neprotejate.

În unele cazuri, factori determinanți pentru dezvoltarea prostatitei pot rămâne necunoscuți. Statisticile arată că această problemă de sănătate urologică afectează aproximativ 50% din totalul bărbaților adulți, la un moment în decursul vieții. Așadar, este esențial ca orice persoană de sex masculin să înțeleagă ce este prostatita și care sunt cauzele apariției sale, discutând cu medicul specialist despre modalitățile prin care se poate preveni, precum și despre opțiunile de tratament disponibile.

Simptome comune ale prostatitei

Cele mai comune simptome ale prostatitei includ:

  • senzație de durere și / sau disconfort la nivelul pelvisului;
  • dificultate și / sau senzație de durere resimțite la urinare;
  • nevoia frecventă de a urina.

Aceste simptome pot varia în intensitate, de la ușoare la severe. De asemenea, pot apărea constant sau intermitent.

Alte manifestări posibile ale acestei afecțiuni urologice:

  • dureri localizate la nivelul zonei lombare;
  • dureri localizate la nivelul zonei genitale;
  • ejaculare posibil însoțită de dureri;
  • disconfort resimțit la nivelul rectului.

Este important de menționat că simptomele prostatitei pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții unui bărbat. Afectarea funcției urinare și a activității sexuale cauzează niveluri ridicate de stres și anxietate, afectând semnificativ starea generală de bine a persoanei respective.

Orice bărbat care experimentează aceste simptome ar trebui să se adreseze unui specialist pentru un diagnostic corect. Discutarea simptomelor cu un profesionist în domeniul sănătății reprezintă primul pas pentru determinarea cauzelor și identificarea celor mai bune opțiuni de tratament. Programează-te pentru un consult la urologie în București.

Stabilirea diagnosticului de prostatită

Procesul de diagnosticare poate începe cu o discuție detaliată despre simptomele pacientului și istoricul său medical. În mod normal, continuă cu o evaluare fizică, ce poate include o examinare digitală rectală, pentru a evalua dimensiunea și consistența prostatei.

Un rol important în stabilirea diagnosticului de prostatită îl au testele de laborator. Rezultatele acestora pot indica posibila prezență a unei infecții, sau alte probleme de sănătate, determinante pentru simptomele specifice prostatitei. Specialistul va recomanda:

  • analizarea sumarului de urină;
  • testarea unei mostre de sânge recoltate;
  • prelevarea și testarea unei probe de lichid prostatic.

În plus, testele de imagistică pot fi utilizate pentru a vizualiza prostata și a identifica inflamații, tumori sau alte anomalii la nivelul acesteia:

  • ecografia transrectală;
  • tomografia computerizată (CT);
  • imagistica prin rezonanță magnetică (IRM).

Este important de menționat că diagnosticul poate ajuta la diferențierea între diferitele forme de prostatită. Există patru tipuri principale ale acestei boli urologice:

  • prostatita bacteriană acută;
  • prostatita bacteriană cronică;
  • prostatita cronică / sindromul durerii pelvine cronice;
  • prostatita inflamatorie asimptomatică.

Fiecare dintre acestea presupune demararea unui plan de tratament diferit, astfel că un diagnostic corect este esențial pentru managementul eficient al simptomelor.

Opțiuni de tratament pentru prostatită

Tratamentul prostatitei variază în funcție de tipul său și severitatea simptomelor:

  • medicația – antibioticele sunt folosite în cazul prostatitei bacteriene pentru a elimina infecția; medicamentele antiinflamatoare și analgezicele pot fi prescrise pentru a gestiona durerea și inflamația; alfa-blocantele pot ajuta la relaxarea mușchilor vezicii urinare și ai prostatei, îmbunătățind astfel simptomele urinare;
  • terapia fizică – poate fi o altă componentă utilă în gestionarea simptomelor prostatitei; exercițiile Kegel, de exemplu, pot ajuta la întărirea mușchilor pelvieni;
  • intervenția chirurgicală – necesară în cazurile severe de prostatită, sau atunci când alte forme de tratament nu au avut succes;

Cunoașterea informațiilor analizate astăzi este cât se poate de importantă, însă ghidul de azi nu trebuie să înlocuiască expertiza specialistului. Dacă acuzi simptome posibil asociate acestei afecțiuni urologice, programează-te acum pentru o consultație la Spitalul Memorial Băneasa și beneficiază de servicii adaptate nevoilor tale medicale!

BIBLIOGRAFIE

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/prostatitis/symptoms-causes/syc-20355766
https://www.webmd.com/men/prostatitis
https://www.niddk.nih.gov/health-information/urologic-diseases/prostate-problems/prostatitis-inflammation-prostate
https://www.healthline.com/health/prostatitis

Source

Comunicat de presa

Advertorial

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
comunicat