noiembrie 23, 2024
Urmează să porți aparat dentar? Află tot ce trebuie să știi

Aparatul dentar, folosit cu scopul corectării unor iregularități de poziție a dinților, poate fi recomandat de către medicul ortodont în urma unui control de specialitate, după diagnosticarea unei probleme care face ca ocluzia dentară (mușcătura) să fie imperfectă. Tratamentul ortodontic reprezintă unica soluție pentru obținerea unei ocluzii dentare corecte. Dacă în trecut purtarea unui aparat dentar putea fi asociată cu diferite probleme, în special cu privire la aspectul zâmbetului pe perioada tratamentului, în prezent, odată cu apariția aparatelor invizibile, aparatul dentar nu mai provoacă în general nicio neplăcere.

Beneficiile purtării unui aparat dentar

Avantajele unui tratament ortodontic nu sunt doar unele estetice, ci și funcționale. Aparatul dentar este folosit pentru corectarea problemelor de aliniere a dinților, cu scopul obținerii unei mușcături corecte, ceea ce va influența procesul masticator și implicit digestia. Aparatul dentar este folosit, de asemenea, pentru obținerea unui aspect plăcut al danturii și pentru îmbunătățirea sănătății orale.

Riscurile asociate cu purtarea unui aparat dentar

În primele săptămâni de purtare, aparatul dentar poate produce dureri sau un ușor disconfort. În funcție de gradul de sensibilitate al fiecăruia, anumite persoane pot avea nevoie de medicamente analgezice. În funcție de tipul de aparat dentar utilizat, pot exista dificultăți de menținere a unei igiene orale optime, ceea ce crește riscul de apariție a cariilor dentare sau a candidozei bucale. Riscul de candida bucala este crescut, de asemenea, dacă aparatul ortodontic este deplasat din poziția sa.

Ce tip de aparat dentar este recomandat?

Alegerea aparatului dentar este influențată de severitatea malocluziei și de preferințele personale ale pacientului. În cazurile severe, este recomandată în general purtarea unui aparat dentar fix, compus din brackeți de diferite materiale. În funcție de materialele din care sunt confecționați brackeți, aparate dentare fixe pot fi metalice, ceramice sau safir, fiecare dintre acestea cu propriile avantaje și dezavantaje.

Pentru îndreptarea unor anomalii minore sau medii, tratamentul poate consta în montarea unui aparat dentar Invisalign, ce constă într-un set de gutiere transparente confecționate folosind o tehnologie avansată 3D. Un alt tip de aparat dentar, recomandat în general adolescenților și copiilor, pentru modelarea danturii și a elementelor osoase și musculare, este aparatul dentar mobil.

Recomandare

Înainte de a începe un tratament ortodontic, se recomandă solicitarea unei opinii secundare, de la un alt medic ortodont, cu scopul identificării celor mai bune soluții pentru tratarea problemei cu care vă confruntați. În situația în care diagnosticul principal nu este confirmat în cadrul evaluării secundare, se recomandă reevaluarea situației clinice la ambii medici.

Source

Comunicat de presa

Advertorial