Într-o societate democratică fiecare individ se bucură de drepturile sale, dar, în același timp, fiecare dintre noi are o serie de îndatoriri pe care trebuie să le respecte. Din nefericire, pentru multă vreme, mulți dintre noi am uitat de responsabilitatea pe care o avem față de tot ceea ce ne înconjoară. Din acest motiv am ajuns în situația în care mediul înconjurător a avut și are în continuare foarte mult de suferit de pe urma acțiunilor noastre iresponsabile.
Din această cauză, la nivel european au început o serie de demersuri ambițioase, menite să regleze și, de ce nu, să rezolve cu totul problema deșeurilor. Principalul element legislativ la nivel european este reprezentat de o directivă-cadru privind deșeurile.
În cadrul acestei directive se regăsește componenta de prevenire, care se referă la încercarea de a reduce cantitatea de deșeuri produsă de fiecare dintre noi, ulterior punându-se accent pe pregătirea pentru reutilizare, reciclare și, în cele din urmă, pe eliminarea în așa fel încât mediul să aibă cât mai puțin de suferit. Potrivit legislației UE, o parte dintre deșeurile deja produse pot fi utilizate ca sursă de energie, iar o altă parte pot fi puse in valoare, fie că vorbim de valorificare hârtie carton sau valorificarea plasticului ori a oricărui material care poate fi reutilizat.
În principiu, ceea ce își doresc liderii europeni este reducerea la minimum a cantității de deșeuri care ajung în depozitele pentru deșeuri. Este foarte important să înțelegem că rolul nostru în acest mecanism nu se încheie odată cu plasarea deșeurilor într-o pubelă care ajunge la groapa de gunoi. Este important să încercăm să selectăm gunoaiele și să refolosim tot ce se poate. Reciclarea este la ora actuală singura șansă pentru a reface echilibrul în relația noastră cu planeta pe care locuim și pe care ne dorim să locuim cât mai multe generații de acum încolo.