0 0
Read Time:4 Minute, 34 Second

Atunci când vine vorba despre unitățile sanitare, este nevoie să existe o igienă foarte riguroasă, atât pentru a proteja personalul, dar și pacienții sau aparținătorii acestora de riscul de a se infecta cu anumiți virusuri sau microbi. De asemenea, și transmiterea acestora este mai ușor de ținut sub control atunci când se respectă toate regulile de igienă, iar curățarea și dezinfectarea se face în mod profesionist, cu ajutorul unor produse de bună calitate.

Reguli de igienă în unitățile sanitare

În rândurile următoare ne vom referi la regulile de igienă care trebuie respectate în cadrul unităților sanitare, în spitale mai exact. Este important nu doar ca personalul să le cunoască și să le aplice, dar și pacienții sau aparținătorii acestora să procedeze la fel. Nu este de ajuns doar să se folosească dezinfectanti spitale și gata, problema este rezolvată! Dar, să detaliem puțin!

Materiale medicale și sanitare de unică folosință

În mod ideal, ar trebui ca majoritatea materialelor medicale și sanitare folosite în cadrul unui spital să fie de unică folosință. Totodată, personalul medical – medici, asistente, infirmiere să nu uite cât de important este purtarea echipamentului special de protecție. Masca, mănușile de protecție, halatul ar trebui să nu fie opționale, iar anumite obiecte medicale să fie utilizate o singură dată. În cazul în care acest ultim aspect nu este posibil, un dezinfectant instrumentar de bună calitate este mai mult decât necesar.

Curățenie, dezinfectare și aerisire

În cadrul tuturor secțiilor spitalului, este important ca serviciile de curățenie să fie ireproșabile. De asemenea, și cele de dezinfectare. În acest caz, toate saloanele în care se află bolnavi internați, cabinetele medicale, grupurile sanitare, holurile, sălile de operații… tot, trebuie să aibă parte de acele solutii dezinfectante folosite in spital aprobate de ministerul de resort. Să nu uităm nici de aerisirea regulate și făcută cu simț de răspundere.

Igiena pacienților

Pacienții care nu suferă de acele afecțiuni care să îi facă nedeplasabili trebuie, la rândul lor, să aibă grijă la igiena lor personală. Pe cât posibil, spălarea și dezinfectarea mâinilor trebuie făcută cât mai des, și să folosească obiectele sanitare. În cazul unora dintre ei, asistența personalului de specialitate poate fi un ajutor de nădejde.

Igiena mâinilor pentru personalul medical

Prin natura meseriei, personalul medical intră în mod frecvent în contact cu mulți pacienți. De aceea, trebuie nu doar să aibă o mare grijă la igiena mâinilor, ci și la anumite reguli care trebuie respectate cu acest prilej.

Astfel, înainte de a atinge pacientul pentru a-l examina, medicul are obligația de a-și dezinfecta și igieniza mânile. De asemenea, la fel trebuie să procedeze înainte de o anumită procedură de tratament, cum ar fi pansarea unei răni sau administrarea tratamentului indicat de medicul specialist. Spălarea și dezinctarea mâinilor trebuie să se facă înainte și după realizarea unor proceduri medicale care implică și prezența unor fluide corporale, cum ar fi colectarea problelor de urină sau sânge în vederea analizelor medicale. Pentru a preveni răspândirea de viruși și bacterii, dar și pentru protecția personală și nu numai, personalul medical trebuie să se igienizeze și după ce a încheiat contactul cu respectivul pacient.

Dozatoare cu soluție dezinfectantă

În cadrul saloanelor, pe holuri, în grupurile sanitare sau în cabinetele medicale din cadrul unei unități sanitare este obligatoriu să se afle instalate dozatoare portabile în care să se afle soluție dezinfectantă pentru mâini. Pacienții și aparținătorii acestora trebuie încurajați să le folosească din plin, pentru ca spațiul respectiv să fie unul sigur și ferit de microbi.

Curățenia în spitale

A face curățenie în spitale, a dezinfecta și mai ales a păstra un mediu sigur, ferit de mulți microbi, bacterii și germeni reprezintă o modalitate de a proteja atât personalul medical, cât și pe toți cei care, din varii motive, se află în incinta respectivei unități sanitare. O rutină de curățenie și dezinfectare zilnică reprezintă cea mai bună metodă prin care reușești să obții un mediu care să le ofere celor de aici siguranța de care au nevoie.

Serviciile de curățenie se referă la spălarea corectă a suprafețelor, a pardoselilor, ferestrelor, ușilor, a echipamentelor folosite, îndepărtarea reziduurilor, igienizarea paturilor, a saltelelor, a lenjeriilor de pat. De asemenea, praful nu trebuie să se regăsească într-un spital, din motive lesne de înțeles. Este important ca personalul de specialitate care are în sarcină serviciile de curățenie să aibă la îndemână nu doar echipamente profesionale, dar și multe ustensile, substanțe și consumabile de care are nevoie

Efectuată în mod corect, curățenia și dezinfecția în cadrul unităților sanitare poate distruge microorganismele patogene în proporție care se apropie de 100%. Să nu uităm nici faptul că soluțiile folosite de personalul de specialitate în acest scop trebuie să fie aprobate de Ministerul Sănătății. Și, cu riscul de a ne repeta, trebuie să subliniem faptul că nicio zonă din cadrul respectivei unități sanitare nu trebuie neglijată. Indiferent dacă este vorba despre saloanele în care se află internați pacienții, grupurile sanitare utilizate de aceștia sau de personalul medical, holurile, laboratoarele de analize medicale, cabinetele sau alte camere în care au loc anumite proceduri medicale mai mult sau mai puțin complexe. Folosirea de dezinfectanți buni, în mod regulat, va distruge acei microbi care pot fi rezistenți la soluțiile folosite zilnic pentru curățenie. De asemenea, aparatura și echipamentele folosite vor fi mult mai bine igienizate în acest fel, și nu vor apărea probleme precum mucegaiul sau alți dăunători. Chiar și acele infecții intraspitalicești despre care se tot vorbește în mass-media vor fi mult mai ușor de ținut sub control.

Source

Comunicat de presa

Advertorial

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
comunicat