0 0
Read Time:3 Minute, 42 Second

Orice angajator trebuie sa-si protejeze angajatii. Trebuie sa le asigure un mediu corespunzator la locul de munca unde isi pot desfasura activitatea in cele mai optime conditii. 

Este nevoie de un mediu sigur si sanatos, in care riscul accidentelor sau imbolnavirilor profesionale trebuie sa fie redus pe cat de mult se poate. 

Activitatile de la locul de munca pot implica anumite accidentari, mai ales daca personalul nu este instruit sau nu este protejat de un echipament de protectia muncii. S-au intalnit de-a lungul timpului o multime de cazuri in care angajatii au suferit accidente grave tocmai pentru ca nu au respectat aceste reguli importante.

Fiecare angajator trebuie sa-si stabileasca o prioritate din a le oferi angajatilor cat mai multa protectie. Fie ca ne referim la achizitionarea unor echipamente de calitate, fie ca ne referim la impunerea unor reguli clare de desfasurare a activitatii, acestea trebuie sa aiba scopul de a preveni accidentele care pot conduce la repercursiuni grave.

La ce ne referim cand spunem echipament de protectia muncii?

Orice tip de echipament purtat de un angajat si care are rolul de a-l proteja impotriva riscurilor care-i pun in pericol sanatatea si siguranta la locul de munca. 

Echipamentul de protectie a muncii este impus prin Legea nr. 319/2006 privind securitatea si sanatatea in munca. Prevederile vorbesc despre obligativitatea angajatorului de a asigura angajatilor in mod gratuit echipament care sa-i protejeze cand riscurile nu pot fi evitate sau limitate prin mijloace tehnice de protectie colectiva sau prin masurile si procedurile de organizare a muncii. Si, exceptand obligativitatea impusa de prevederile legale in vigoare, este absolut normal sa protejam angajatii fara a ne obliga vreun act normativ. Este datoria morala, in primul rand.

Purtarea echipamentului de protectie la locul de munca este obligatorie in varii domenii, precum cel al constructiilor, transporturi, unde se lucreaza cu substante chimice si toxice, dar si multe altele.

Pentru ca riscul de accidentare sau imbolnavire profesionala sa fie redus la minimum posibil, se impune respectarea urmatoarelor reguli:

Reguli care previn riscul de accidentare sau imbolnavire profesionala

  1. Echipamentul de protectie trebuie sa fie potrivit ca masura. Trebuie sa fie pe masura persoanei care il poarta. Purtarea echipamentului de protectie nu trebuie sa incomodeze, altfel performantele nu vor fi la nivelul asteptarilor. Trebuie sa ii permita lucratorului sa se deplaseze, sa respire, sa-si desfasoare activitatea in cele mai bune conditii.
  2. Este necesara evaluarea inainte de achizitie. Inainte de cumparare, este necesara evaluarea echipamentului pentru a verifica daca sunt potrivite si daca respecta normele legale in vigoare.
  3. Este necesara evaluarea riscurilor la care angajatii pot fi supusi. Si asta trebuie efectuata inainte de achizitionarea echipamentului. Astfel vei stii care sunt cerintele pe care trebuie sa le intruneasca un echipament de protectie. 
  4. Efectuarea instructajului cu privire la modalitatea de purtare, folosire si intretinere a echipamentului de protectie. Angajatii trebuie sa ia la cunostinta despre toate normele si regulile de purtare a echipamentului de protectie. Este cel mai important aspect inainte de a-l purta.
  5. Trebuie sa fie purtat de o persoana. Nu poate fi transferat catre altcineva, decat in situatii exceptionale si cu acordul supervizorului/superiorului.
  6. Calitatea materialelor din care este confectionat un echipament de protectie a muncii este foarte importanta. Deci, nu-l achizitiona in functie de pret, ci de calitate. Gandeste-te ca este in joc siguranta si santatatea angajatilor. 
  7. Un echipament de protectie trebuie sa respecte normele impuse de legislatia in domeniul muncii in vigoare la momentul dat.
  8. Materialul trebuie sa respecte anumite cerinte: sa aiba proprietati respirabile, antipoluante, rezistente la substante chimice, la temperaturi ridicate, la intemperii etc.

Fiecare domeniu de activitate vine la pachet cu riscuri. Doar ca unele dintre aceste domenii, implica mai multe riscuri si, atunci, este obligatorie purtarea echipamentului de protectie. 

In productie te confrunti cu riscul de a fi expus la substante chimice, toxice. In domeniul constructiilor, pericolul vine de la inaltime. 

In majoritatea domeniilor care implica munca fizica este obligatorie echipamentul individual de protectie. In lipsa lui, iti risti viata si poate si a celorlalti. 

Echipamentul de protectie este gandit in functie de mediul in care este purtat: pentru a proteja impotriva factorilor fizici, chimici etc.

Rolul echipamentului de protectie este protejarea celor care lucreaza in anumite domenii impotriva riscurilor la care sunt expusi, de accidentare sau imbolnavire profesionala. Rolul echipamentului de protectie este sa ajute angajatul sa revina in sanul familiei sale nevatamat.

Source

Comunicat de presa

Advertorial

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
comunicat